Postoji simptom trudnoće o kome se možda ne priča kao o drugima, ali mnoge buduće mame na TikToku odlučile su da na njega skrenu pažnju - "trudnički nos". Kada je žena trudna, suočava se sa raznim promenama u organizmu i fizičkom izgledu, a mnoge dame su primetile da im tokom drugog stanja poraste nos.

Mame koje su objavljivale video snimke na TikToku pričale su kako su primetile da im nos raste u trudnoći, a kako su mesec prolazili - "postajalo je gore i gore". Mnogi su se pitali da li se nos zaista povećava ili je to samo iluzija, ali stručnjaci ističu da je "trudnički nos" realna stvar.

Šta uzrokuje trudnički nos?

Vaš nos je sasvim u redu bez obzira na to koliko je veliki ili mali i da li ste trudni ili ne - zaista. Ali, neki ljudi mogu biti zbunjeni ovim potencijalnim simptomom, a znanje je moć.

"Iako "trudnički nos" nije medicinski izraz, čini se da su nosovi kod mnogih žena veći pred kraj trudnoće, a takođe mogu da dožive češće drenažu iz nosa nego pre trudnoće", kaže Džesika Maden sertifikovani neonatolog, pedijatar, konsultant za laktaciju.

Kao što možete očekivati, odgovorni za ovu promenu su hormoni. "Ove promene u nosu su posledica hormonski posredovanog povećanja volumena cirkulišuće krvi kod žena tokom trudnoće", objašnjava dr Maden. "Iako je većina povećanog volumena krvi namenjena podršci rastućem fetusu i materici, svi delovi tela dobijaju povećan protok krvi tokom trudnoće."

To nije sve: trudnice takođe mogu patiti od upale nosnih šupljina koje se naziva rinitis. Stanje koje izaziva kijanje, začepljenost i curenje iz nosa je prilično uobičajeno. A povećanje protoka krvi tokom trudnoće ponekad može dovesti čak i do curenja krvi iz nosa - koje je obično bezopasno. Imajte na umu da nos takođe može da oteče ako imate veliki višak tečnosti tokom trudnoće.

Iako rastući nos tokom trudnoće često nije razlog za zabrinutost, ponekad može ukazivati na ozbiljno stanje. "Preeklampsija, stanje u trudnoći koje izaziva edem (otok) takođe može doprineti da neki nosevi postanu veći", kaže dr Madden.

Preeklampsija, koja se obično javlja nakon 20 nedelja, može izazvati visok krvni pritisak, glavobolje, probleme sa vidom i oticanje ruku i lica, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) . To može dovesti do prevremenog porođaja i niske porođajne težine kod bebe, kako je objavljeno na portalu Parents.com.

Obavezno obavestite svog lekara ako ste zabrinuti ili ako imate bilo koji od ovih simptoma. Odlazak na prenatalne sastanke osigurava da idete u korak sa neophodnim testovima, kao što su provere krvnog pritiska, koje mogu otkriti preeklampsiju.

Da li se "trudnički nos" posle porođaja smanjuje?

Iako neke mame sa TikToka kažu da im nos nikada nije izgledao isto (budimo iskreni, isto se može reći za više stvari o telu nakon porođaja), dr Maden kaže da bi promene trebalo da budu privremene.

"U većini slučajeva, "trudnički nos" se rešava oko šest nedelja nakon porođaja", kaže dr Maden. "Ali tačno vreme može da varira od osobe do osobe. "

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella