Telu je potrebno devet meseci da donese bebu na svet, i u tom periodu ono prođe kroz ogromne fizičke promene. Većina promena se posle porođaja normalizuje, ili je potrebno nekoliko meseci da se vrati u stanje pre porođaja, ali postoje i promene koje su trajne.

Jedna doktorka je objasnila koje su to tri stvari na ženskom telu koje se posle trudnoće gotovo nikad ne vrate u prvobitno stanje.

Širi grudni koš i kukovi

Da bismo prihvatili bebu i pripremili se za porođaj, naše telo tokom trudnoće proizvodi hormon koji se zove relaksin. On deluje tako što povećava fleksibilnost i kretanje u našim zglobovima i ligamentima.

"Mnoge žene smatraju da nakon trudnoće oblik njihove karlice i grudnog koša ostaje drugačiji", kaže doktorka, a onda dodaje i da je normalno da očekujete da će se veličina vešeg grudnjaka promeniti zbog obima grudnog koša.

"Ovo je podsetnik na promene koje je telo napravilo kako bi moglo da se prilagodi bebi, i nema razloga za brigu."

Grudi
Shutterstock Promene na grudima u trudnoći

Promene na koži

Tokom trudnoće, većina žena doživljava promene na koži koja se rasteže kako bi se prilagodila vašim grudima koje se povećavaju.

"Nije neuobičajeno da se pojave strije. Iako će često izbledeti vremenom i postati sjajne blede boje, u zavisnosti od nijanse vaše kože, neće potpuno nestati. Neki ljudi ne vole kako strije izgledaju, ali one su uobičajena promena koju vidimo kod mnogih ljudi", objasnila je doktorka.

Strije, trudnoća
Shutterstock Strije

Oblik grudi

Grudi se povećavaju tokom trudnoće dok se pripremaju za proizvodnju mleka. Ubrzo nakon porođaja majčino mleko će da poteče i grudi će biti vrlo otečene.

"Bilo da odlučite da dojite ili ne, oblik, veličina i izgled vaših grudi biće drugačiji nakon trudnoće u odnosu na ranije. Ovo nije problem, ali je važno da naučimo šta je nova normala za naše grudi kako bismo mogli da se naviknemo na promene, ali i da znamo prilikom samopregleda šta je normalno, a šta može da ukazuje na zdravstvene probleme", rekla je doktorka.

(Yumama)