Dvostruka radosti i veliko iznenađenje obično pogađa roditelje koji čekaju blizance, a ova vrsta drugog stanja ima svoje izazove, pravila i rizike sa kojima se treba upoznati na vreme. 

Obično opisujemo blizance prema tome:

  • iz koliko jajnih ćelija se razvijaju – 1 ili 2
  • da li dele placentu u majčinoj utrobi.

Glavni tipovi blizanaca su bratski blizanci i jednojajčani blizanci.

Većina blizanaca je rođena zdrava, ali blizanačka trudnoća može značiti veće šanse za zdravstvene komplikacije za vas i vaše bebe. Ako ste trudni sa blizancima, vama i vašim bebama će biti potrebni dodatni pregledi, kako prenosi Raising children.

Bratski Blizanci

Sve trudnoće počinju kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju. Ovo oplođena jajna ćelija se zove zigot. Ponekad jajnici žene oslobađaju 2 jajne ćelije, a odvojeni spermatozoidi oplođuju svaku. Ovo formira blizance. Ovi blizanci se nazivaju bratskim blizancima, dizigotnim blizancima (što znači dva zigota) ili neidentičnim blizancima.

Tokom trudnoće, bebe u razvoju dobijaju kiseonik i hranu od svoje majke preko placente i pupčane vrpce. Bratski blizanci imaju odvojene placente i pupčane vrpce. Tehnički naziv za ovo je dihorionski. Bratski blizanci mogu biti istog ili suprotnog pola i njihovi geni su različiti kao i svaki drugi brat i sestra. Često, istopolni bratski blizanci izgledaju drugačije. Na primer, mogu imati drugačiju boju kose ili očiju. Povremeno izgledaju prilično slično. Bratski blizanci se javljaju u oko 70% rođenja blizanaca. Veoma retko, bratski blizanci dele placentu. Ove vrste blizanaca nazivaju se himerskim blizancima.

Identični blizanci

Ponekad se oplođena jajna ćelija rascepi u roku od nekoliko dana od začeća da bi proizvela genetski identične blizance. Pošto ovi blizanci potiču iz jednog zigota, poznati su i kao monozigoti. Jednojajčani blizanci su istog pola.

Postoje 3 vrste identičnih blizanaca .

Otprilike jedna trećina identičnih blizanaca se razdvoji ubrzo nakon oplodnje i formiraju potpuno odvojene blizance. Kao i bratski blizanci, ovi blizanci imaju odvojene placente. Ostale dve trećine se razdvajaju nakon što se pričvrste za zid materice. Kao rezultat toga, dele placentu. Tehnički naziv za ovo je monohorion. Kod veoma malog broja identičnih blizanaca do razdvajanja može doći i kasnije. U ovom slučaju, oba blizanca dele unutrašnju vreću, zvanu amnion, pored toga što dele placentu. Tehnički naziv za ovo je monoamnionski blizanci. Često ih zovu MoMo blizanci.

Jednojajčani blizanci se dešavaju u oko 1 od 250 trudnoća.

Iako identični blizanci imaju iste gene, ne izgledaju uvek isto. To je zato što zdravlje i razvoj dece nisu oblikovani samo genima već i iskustvom u materici i nakon rođenja. Na primer, blizanac koji dobija manje krvi iz zajedničke placente može imati manju težinu pri rođenju.

Deljenje placente ili unutrašnje kese: šta je važno znati

Deljenje placente znači da blizanci dele snabdevanje krvlju tokom trudnoće. Ponekad se snabdevanje krvlju deli nejednako, što može izazvati zdravstvene probleme za oba blizanca.

Žene koje su trudne sa blizancima koji dele placentu treba češće da se kontrolišu nego žene koje su trudne sa blizancima sa odvojenim placentama. Česti pregledi pomažu da se rano otkriju komplikacije.

Blizanci koji dele unutrašnju kesu (monoamnionski) takođe imaju veći rizik od komplikacija tokom trudnoće zbog šanse da im se pupčana vrpca zaplete i prekine dotok krvi. Ovi blizanci se još pažljivije proveravaju. Medicinski stručnjaci često preporučuju da se ovi blizanci rode u 32-34 nedelje. Ovo je ranije od drugih tipova blizanaca, koji se obično rađaju u 37-38 nedelja.

Medicinski stručnjaci koriste ultrazvuk da utvrde koliko placente imaju blizanci. Što je ultrazvuk raniji, to tačnije može reći koliko ima placente. Kasnije u trudnoći postaje teže vežbati. Nakon porođaja, medicinsko osoblje će pogledati placente kako bi proverilo o kakvom se tipu blizanaca radi.

Bratski ili identični: šta je važno znati

Istopolni blizanci sa odvojenim placentama mogu biti bratski ili identični. Iz zdravstvenih razloga, dobro je znati da li su vaši blizanci bratski ili identični. Da biste saznali da li su blizanci identični ili bratski, možete zatražiti genetski test nakon što se vaša beba rodi. Ovo se zove test zigotnosti . Test ne boli i uključuje sakupljanje uzorka ćelija obraza trljanjem unutrašnjosti obraza vaše bebe mekim aplikatorom (poput pamučnog štapića).

Jednojajčani blizanci imaju veću verovatnoću da obole od iste bolesti. Ako se jednom od para identičnih blizanaca dijagnostikuje određena bolest ili zdravstveno stanje, kao što je visok krvni pritisak, drugog blizanca treba često proveravati zbog ranih simptoma. Zbog svog genetskog sastava, identični blizanci će uvek biti kompatibilni za transplantaciju organa , ako im to ikada zatreba. Bratski blizanci su kompatibilni samo ponekad.

Drugi razlozi zbog kojih blizanci i roditelji blizanaca žele da znaju da li su bratski ili identični uključuju:

  • pokušavaju da otkriju šansu da imaju više blizanaca u budućim trudnoćama (samo bratski blizanci su nasledni u porodicama)
  • paze da imaju prave informacije o svojoj genetici

Neki identični blizanci su kao odrazi u ogledalu – na primer, delovi kose su im na suprotnim stranama ili imaju belege na suprotnim stranama tela. U nekim retkim slučajevima, njihovi unutrašnji organi mogu biti ogledalo jedan drugog. Nije poznato zašto su neki blizanci ovakvi. U veoma retkim slučajevima, blizanci se mogu roditi fizički spojeni na različite načine. Ovi blizanci, koji se nazivaju sijamski blizanci, mogu se desiti ako se oplođeno jajna ćelija razdvoji prilično kasno nakon oplodnje.

Trojke (1 na 5000 rođenih) i četvorke (manje od 1 na 100 000 rođenih) mogu se razviti kao rezultat kombinacija bratskog i identičnog bratimljenja. Ne postoje pouzdane brojke za petorke (5 beba) i šestorke (6 beba).

Više o blizancima

Stopa nataliteta jednojajčanih blizanaca je ista širom sveta i ne varira u zavisnosti od starosti majke. Nasuprot tome, stopa nataliteta blizanaca uveliko varira u različitim zemljama i na nju može uticati starost majke. Žene starije od 35 godina imaju najveću verovatnoću da imaju bratske blizance, jer je veća verovatnoća da će njihovi jajnici otpuštati više od jedne jajna ćelija istovremeno.

Više blizanaca je rođeno od 1990-ih do sredine 2000-ih. To je bilo uobičajeno, jer se prenosi više od jednog embriona tokom tretmana in vitro oplodnje (VTO) . Stopa blizanaca iz VTO-a je sada niža, jer je sada uobičajena praksa da se prenosi onoliko embriona koliko roditelji žele.

Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Neverovatna razlika u blizancima TikTok/ciaraweese