Blizanci su posebno iskustvo za roditelje, a koliko god da nije lako gajiti dve bebe odjednom, prelepo je! Blizanci mogu da budu jednojajčani i dvojajčani, a evo kako nastaju.

Jednojajčani blizanci nastaju tako što se oplođena jajna ćelija razvija u dva embriona, a svaki ima iste gene, koji će se kasnije razvijati u dva ploda sa istim telesnim karakteristikama. Kada su u pitanju dvojajčani, do njih dolazi kada žensko telo tokom ovulacije otpusti dve jajne ćelije koje oplode dva različita spermatozoida, a bebe koje se razvijaju od njih, većinom nisu potpuno identične.

U poslednjih desetak godina, sve je veći broj blizanaca, što se uglavnom događa zbog toga što raste i broj potpomognutih oplodnji. Međutim, uopšte nije retko ni da se blizanci dobiju prirodnim putem, a na to može da utiče životna dob majke, visina, težina ali i genetika.

Odavno je poznato da žene koje imaju blizance u svojim porodicama, češće i same dobijaju blizance. Kada je u pitanju pol blizanaca, statistika kaže da je više muških nego ženskih, ali kada je reč o trojkama, tu se brojke menjaju u korist devojčica.

Blizanci
Shutterstock 

Ovo su faktori koji povećavaju šansu za blizanačku trudnoću:

  • Porodično nasleđe.
  • Prethodne blizanačke trudnoće.
  • Lekovi za plodnost.
  • Godine.
  • Ako ste imale već nekoliko trudnoća.

(Yumama)