Leks Džindžer (30) sa Floride podelila je na društvenim mrežama neobičnu priču o retkom iskustvu u trudnoći. Rekli su joj da čeka mono-mono blizance, sumnjali na sijamske blizance, davali male šanse, a onda su na svet stigla dva nova života-

Leks je bolovala od policističnih jajnika i lekari su joj rekli da takvo stanje može da poveća rizik od neplodnosti. Ali, ona i njen suprug su 2018. godine bili su na sedmom nebu kada su saznali da je trudna. Leks je otišla na svoj prvi ultrazvuk u šestoj nedelji trudnoće. Pregled je pokazao da se u njenoj materici nalazi jedna žumančana kesa (ona obezbeđuje embrionu hranljive materije u ranim fazama trudnoće, dok se posteljica ne formira). Stoga je doktorka zaključila da je u pitanju zdrava jednoplodna trudnoća. Jedina stvar koja ju je malo iznenadila je previše aktivan otkucaj srca fetusa. Međutim, tada niko ništa nije sumnjao.

Nedelju dana kasnije, u sedmoj nedelji trudnoće, Leks se probudila sa jakom mučninom. Razvila je teški oblik toksikoze u trudnoći. Stalno joj je bilo muka, povraćala je, nije mogla da ustane iz kreveta, nije mogla da jede i pije, osećala se malaksalo.

Doktorka joj je prepisala lekove i zamolila je da dođe na dodatni pregled. Leks je shvatila da će to biti rutinski pregled i otišla je na kliniku bez muža (od tada je nikada nije puštao samu kod lekara). Kada je stigla, doktorka se zabrinula zbog njenog teškog fizičkog stanja i odlučila je da za svaki slučaj uradi još jedan ultrazvuk, samo da se uveri da je sve u redu. A onda je i doktorku i Leks čekalo iznenađenje.

Doktorka je veoma dugo prevlačio skener preko Leksinog stomaka, a zatim je pitala da li zna da ima blizance. "Rekla sam ne, jer je pre samo nedelju dana postojala samo jedna žumančana kesa... A ona je rekla da, i postoji samo jedna žumančana kesa", priseća se Leks.

Doktoka je okrenula ekran monitora prema njoj, i Leks je video dva "pasulja" čvrsto pritisnuta jedno uz drugo, sa svetlucavim tačkama u sredini. Ispostavilo se da je prejak otkucaj srca koji je doktor čuo nedelju dana ranije bio otkucaj srca dva embriona smeštena jedan na drugom.

Leks je, prema njenim rečima, u ovom trenutku doživela eksploziju raznih emocija. Doktorka je u međuvremenu nastavila da pomera skener preko njenog stomaka, a Leks je upitala: "Pošto su blizanci tako blizu, da li bi mogli da budu sijamski?" Doktorka nije isključila takvu mogućnost. Tada je Leks požalila što njen muž nije sa njom, osim toga, nije ponela telefon sa sobom i nije mogla da ga pozove. "Tresla sam se od straha. Bilo je to kao ružan san", priseća se ona.

Nakon konsultacija sa kolegom, doktorka je sugerisala da je reč o izuzetno retkom tipu višeplodne trudnoće. Naime, o monokorionskim monoamnionskim blizancima (mono-mono) koji dele vodenjak i jednu posteljicu na dve.

Kada je Leks pitala doktora da li je ranije videla takve slučajeve u svojoj praksi, ona je rekla da nije, ali da se seća takvog slučaja iz udžbenika akušerstva i ginekologije. Mono-mono tip blizanaca je najrizičnija trudnoća od svih. Studije pokazuju da ako se trudnoća može održati do drugog tromesečja, verovatnoća fetalne smrti tokom preostale trudnoće ili prvog meseca života iznosi od 12 do 23%.

Najčešći uzrok smrti mono-mono blizanaca je zapletanje pupčane vrpce, a to se može dogoditi u bilo kom trenutku tokom trudnoće do dana rođenja. Stoga se šanse za preživljavanje ovakvih blizanaca povećavaju uz pažljivo praćenje trudnoće, koja treba da počne što je ranije moguće. Da bi izbegle zaplitanje pupčane vrpce tokom prirodnog porođaja, majke obično imaju carski rez u 32 do 34 nedelji.

Svi sijamski blizanci su mono-mono, ali nisu svi mono-mono blizanci sijamski. Leks je uradila dodatno istraživanje, koje je pokazalo da njeni blizanci najverovatnije ipak nisu sijamski. Da bi se ovi rezultati konačno potvrdili, bilo je potrebno sačekati period od 14 nedelja. Međutim, doktorka je upozorila Leks da su šanse da se trudnoća održi do 12 nedelja 50%. Tako je svake nedelje Leks morala da dolazi na pregled kako bi se uverila da su blizanci još uvek živi. "Bila sam u strašnoj depresiji u to vreme", priseća se ona.

Ipak, Leks, sa zdravim blizancima, dočekala je 14 nedelju trudnoće. Novi pregled je pokazao da ima nesijamske blizance, i mono-mono blizance i da čeka dva dečaka. Do tog vremena, zahvaljujući psihoterapiji, mentalno stanje Leks se poboljšalo. Pomoglo joj je i to što je njen muž neverovatan optimista, a on joj je pomogao da zadrži pozitivan stav. Kako bi skrenula misli, Leks se pripremala za pravosudni ispit i ćaskala na Fejsbuk grupi sa mamama koje takođe prolaze kroz mono-mono trudnoću.

U 25. nedelji, Leks je hospitalizovan kako bi bilo sprovedeno danonoćno praćenje stanja fetusa. Neprestano nju i njene bebe posmatrao je čitav tim specijalista i medicinskih sestara. Nekoliko nedelja pre planiranog carskog reza, Leks je saznala da je dobila pravo da se bavi advokaturom (uspela je da položi ispit uoči hospitalizacije).

U 32. nedelji trudnoće, 16. maja 2019. godine, Leks je imala carski rez i na svet je donela dva zdrava dečaka - Maks i Majls, rođena su sa intervalom od 15 sekundi. Svaki od njih je dobio ocenu 9 od 10 , što se može smatrati odličnim rezultatom. Deca su još prvih mesec dana provela na odeljenju za negu prevremeno rođenih beba, a zatim su otišla kući.

Sada više nije bitna činjenica da su Maks i Majls bili mono-mono blizanci – braća su zdravi, aktivni i veseli trogodišnjaci.

Izvor: Yumama