Mame prvorotke najčešće se tokom porođaja sretnu sa cepanjem perineuma, a to može biti mali rez ali u nekim slučajevima i vrlo dubok i neprijatan. Ovo se dešava prilikom rađanja bebe, kada njena glava prolazi kroz otvor vagine i vrši pritisak. Ukoliko je vagina žene previše uska i neelastična može doći do rupture.

U većini slučajeva babice izvrše epiziotomiju, tačnije presecanje međice kako bi s eproširio porođajni kanal. Međutim, nekada to ne bude dovoljno pa se porođajni kalan sam pocepa, nakon porođaja se ušiva ali oporavak može biti neprijatan.

U toku porođaja, kada je žena pod kontrakcijama i bolovima ona to pucanje ili epiziotomiju i ne oseti, ali oporavak i nelagodnosti ostaju i do nekoliko nedelja.

Ovo je definitivno jedna od stvari o kojima majke ne vole da pričaju, ali bitno je znati da lekara treba posetiti ukoliko bol potraje i po izlasku iz bolnice, i javlja se svaki dan.

Postoji tri stepena cepanja perineuma:

1. stepen cepanja

Reč je o najblažem obliku i tom prilikom cepa se samo koža oko vaginalnog otvora. Ovo ne zahteva ušivanje ali porodiljama može izazvati peckanje i nelagodu prilikom mokrenja.

2. stepen cepanja

Dolazi do cepanja mišića perineuma, zahteva ušivanje, a za oporavak je potrebno 2-3 nedelje. Ono što vam može olakšati oporavak jeste sedenje na jastuku ili nekoj drugoj mekoj podlozi.

3. i 4. stepen cepanja

Ovo su najteži stepeni i dolazi do cepanja mišića perineuma i osetljivog mišića oko anusa. Ovo je najređi slučaj i zahteva hiruški zahvat i višemesečni oporavak.

Pogledajte slikoviti prikaz cepanja prilikom porođaja:

Printskrin, Instagram/mommy.labornurse Cepanje prilikom porođaja

(Yumama)