Linija trudnoće ili linea nigra se pojavljuje u većini trudnoća, ali je uočljivija kod žena sa tamnijom kožom ili kosom. Javlja se kao vertikalna linija koja se spušta niz vaš trudnički stomak, a javlja se zbog visokog nivoa hormona poput estrogena i progesterona.

Većina trudnica će je razviti, ali je malo manje primetno kod žena svetlije puti. Ona je samo jedan od načina na koji se koža može promeniti tokom trudnoće. Često i drugi delovi kože mogu postati tamnije, pa se čak mogu javiti i kao fleke na licu. Možda ćete tamnije područje primetiti i na vašim areolama (području oko bradavica), naborima kože oko vagine, pazuha i svim mestima gde se koža nabora.

Kada se pojavljuje linea nigra?

Kako nivo hormona raste, razvija se primetna linea nigra, obično sredinom trudnoće. U stvari, ova linija na vašem stomaku je uvek bila tu, ali nije bila vidljiva. Ta linija se zove linea alba (bela linija), a kada potamni pod uticajem hormona, postaje linea nigra.

Da li mogu nekako da izbegnem pojavu ove trudničke linije?

Ne postoji način da je izbegnete jer je ona povezana sa nivoom hormona. Ali možete preuzeti neke korake da smanjite vidljivost, evo nekih načina:

  • Koristite zaštitu od sunca. Izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima intenzivira promene pigmenta. Koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30 ili više, svakodnevno, čak i kada nije sunčano. MAžite je više puta u toku dana.
  • Ne depilirajte se voskom. Korišćenje voska može izazvati upalu kože koja pogoršava melazmu, posebno u delovima tela koji su pogođeni promenama pigmentacije.
  • Koristite hipoalergene proizvode za negu kođe. Sredstva za čišćenje i kreme za lice koje iritiraju vašu kožu mogu pogoršati promene pigmenta.
Linea nigra, tamna linija na stomaku, trudnoća
Shutterstock Tamna linija na stomaku tokom trudnoće

Kada će nestati linea negra?

Trebalo bi da izbledi nekoliko nedelja do mesec dana nakon porođaja, mada kod nekih žena možda neće potpuno nestati. Ako je i dalje imate i smeta vam, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom i da vam on preporuči koje proizvode možete da koristite. Nikako ne kupujte proizvode na svoju ruku, posebno ako ste trudni ili dojite.

Da li ću imati lineu negru u svakoj trudnoći?

Ako ste je imali u prvoj trudnoći, verovatno ćete je imati i u kasnijim trudnoćama, ali ne mora da znači. Može se pojaviti ranije ili kasnije, izgledati slabije ili tamnije, ili se neće uopšte pojaviti. Stručnjaci ne razumeju razloge zašto se pojava linee negre razlikuje od trudnoće do trudnoće. Kao i trudnoća, i linea nigra može biti nepredvidiva.

Trudnica, porodilja, kontrakcije
Shutterstock Trudnica

Verovanja vezana za lineu negru

Smatralo se da trudnica nosi devojčicu ako linea negra seže do pupka, a ako se produžava i iznad pupka, trudnica nosi dečaka. S vremenom se ispostavilo da ta tvrdnja nije istinita.

(Yumama)