Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI TRUDNOĆA MOŽE DA PODSTAKNE NOVU ALERGIJU: Pitanje koje su mnoge mame postavile

Da li se i vama desilo da posle trudnoće razvijete neku novu alergiju?

  Izvor: Shutterstock

Pored svih propratnih posledica porođaja (bol u leđima, bejbi bluz, ožiljici i strije), postoji i jedna stvar koju nismo pretpostavili - sezonska alergija.

Možda vas zanima

"Prvo nije bilo nikakvih problema sem male iritacije u nosu tokom proleća. Jednog dana sam krenula u šetnju sama, kada su sinusi počeli da se zatvaraju, a ja sam počela vrlo otežano da dišem. Nikada mi se nije desilo ovako nešto. Srećom, nisam bila u životnoj opasnosti. Požurila sam kući, uzela antihistaminik i pokušala da shvatim šta mi je.

Naredne nedelje sam otišla lekaru, koji mi je potvrdio da sam alergična. Pored toga, rekao mi je informaciju koja me potpuno iznenadila - trudnoća može da podstakne nove alergije", ispričala je jedna mama.

Kako trudnoća utiče na alerigje?

Jedna stvar je u pitanju - hormoni. Promene u nivou progesterona i estrogena utiču na ćelije odgovorne ta alergiju, ističu imunolozi. Nove alergije se mogu podstaći i tokom menstruacije ili generalno veće promene u hormonima. To uključuje trudnoću, menopauzu, perimenopauzu...

Čak i tokom menstruacije, žena može jače reagovati na alergene.

Da li alergije mogu uticati na bebu?

Svaka trudnica se, potpuno razumljivo, zapita da li alergija utiče na bebu. Srećom, ovo nema uticaja na nju,

Ipak, imajte na umu da, ako roditelj ima alergiju, postoji 50 posto šansa da dete kasnije u životu razvije neku od alergija.

Ne zaboravite da alergije na hranu takođe ne zavise od toga šta roditelji jedu. Postoji mit da, ako mama jede kikiriki puter, dete bude osetljivo na njega. To je pokazano kao potpuno netačno. Nova istraživanja su čak pokazala da konzumiranje kikiriki putera smanjuje rizik od razvoja alergije.

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica