Postporođajni period započinje nakon porođaja i završava se kada se organizam donekle vrati u stanje pre trudnoće. Ovaj period traje nekih 6 do 8 nedelja.

On uključuje kretanje vašeg stanja kroz razne promene, kako u emocionalnom, tako i u fizičkom pogledu. Ipak u tom periodu učite i kako da se nosite sa svim novitetima koji se tiču roditeljstva. Posleporođajni period uključuje neprestano učenje i navikavanje na bebu.

Morate voditi računa o sebi da biste obnovili snagu, jer je ona potrebna vašem detetu. Prvih nekoliko nedelja biće vam potrebno dosta odmora, pravilna ishrana, pomoć i podrška najbližih.

Novorođenče se budi otprilike na svaka tri sata i tada treba da ga nahranite, presvučete i ponovo uspavate. Ovi saveti su naročito važni ukoliko vam je to prvo dete, a može se desiti da ćete se u početku osećati veoma iscrpljeno i neispavano.

Šta je to važno u prvih nekoliko nedelja?

1. Pomoć porodice, rodbine

U prvih nekoliko nedelja treba da prepustite nekome obaveze koje nisu hitne i da se posvetite hranjenju bebe i sebi. Zamolite mamu, sestru ili nekoga iz bliže porodice da vam pomogne oko čišćenja, kuvanja i slično.

2. Spavajte kad beba spava

Ovo može biti samo nekoliko minuta odmora nekoliko puta dnevno. Ipak ovi minuti mogu se nakupiti, a vi ćete naučiti da spavate u pauzama i na par sati - što je najvažnije, svakoj mami je ovo najslađi san.

3. Štedite korake i vreme

Neka bebin krevet bude u blizini vašeg kako ne biste gubili vreme i kako biste što pre nahranili bebu kada se probudi gladna.

4. Izbegavajte druženja

Lepo je posećivati prijatelje i porodicu, ali je možda bolje da to neki kraći period izbegavate dok bebi ne uvedete određene svakodnevne navike. Kada ih uvedete, videćete koliko će vam sve biti lakše, bolje ćete se organizovati, a samim tim ćete naći više vremena za sebe.

5. Vežbajte

Trebalo bi da uključite vežbanje i veću fizučku aktivnost u svoju redovnu rutinu. Popodnevna šetnja, nekoliko funkcionalnih vežbica sprečiće da se "ulenjite" i da ostanete vitalni.

6. Ishrana

Vaše telo je pretrpelo mnoge promene tokom trudnoće i porođaja. Pored odmora morate se hraniti zdravo i vežbati što više. Ukoliko dojite pijte što više tečnosti, jer će to doprineti da imate više mleka i da ne morate da razmišljate formuli.

7. Bez brige

Briga o deci je roditeljski instinkt koji imaju svi ljudi, pa čak i životinje. Nemojte da brinete da li ćete se snaći. Na početku će vam sve biti novo i nepoznato, ali vremenom ćete se uhodati i zaboravićete na brige koje vas sada muče. Dakle, menjanje pelena, kupanje, uspavljivanje, hranjenje bebe će vam kroz par nedelja biti rutina. Uživaćete!

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)