Puno novopečenih trudnica čuju mnoge horor priče iz porođajne sale, posebno one koje se tiču vaginalnog pucanja.

Jedna bolnica u Velikoj Britaniji našla je način za postizanje boljih ishoda za majke i njihove međice.

Jednostavno su prestali da govore porodiljama kada da guraju. Stoga, umesto da se osećaju kao da su deo veslačke posade dok im se ponavljaju uputi tokom porođaja - žene u bolnici Medway Maritime omogućuju svojim telima da same odrađuju porođaj na način da ih se ne požuruju tokom celog procesa.

Verovanje da žena zna šta se događa u njenom telu bolje nego neko ko stoji kraj nje dovelo je do smanjenja slučajeva pucanja međice sa 7 na samo 1 posto tokom razdoblja od 12 meseci.

Ležanje na leđima neprirodno je za telo tokom porođaja

Majke se tokom porođaja takođe podstiču da isprobaju druge položaje osim onog klasičnog ležanja na leđima, poput klečanja, uspravnog stajanja ili čučanja. Mnoge žene reći će kako je ležanje na leđima tokom porođaja zapravo neprirodno i često vodi intenzivnom nagonom za promenom položaja.

Osim toga, ležanje na leđima smanjuje protok krvi i zatvara karlicu za čak 20 posto, povećavajući šanse za vaginalnim pucanjem i epiziotomijom. Svetska zdravstvena organizacija čak preporučuje da se taj položaj u potpunosti izbegava, nazivajući ga 'očito štetnim'.

Naravno, ako su majka ili dete pod stresom ili postoje druge komplikacije, osoblje neće pustiti žene da samo leže i reći: "Ne bismo smeli da kažemo da gura." Postoji izuzetak svakom pravilu. Ali porođaj je, tipično, jednostavan proces. Naša tela prirodno znaju kako da reaguju tokom porođaja. Trenuci kada to nije slučaj su razlog zbog kog su lekari i babice kraj nas. 

A ono smanjenje sa 7 na 1 posto je toliko impresivno da su rezultati programa ove bolnice objavljeni u prestižnom časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology kako bi najnoviji pristup u obzir uzele i druge bolnice.

yumama/miss7mama.hr