Prvo sa čime se suočavaju majke odmah nakon porođaja, jeste dojenje. Ono je izvanredan način da se odmah povežu sa novorođenčetom, i od izuzetnog značaja za njegov dobar imunitet. Nažalost, neke majke već na samom početku odustaju od dojenja - zato što ih bole bradavice, ili sumnjaju da beba dobija dovoljno mleka.

Mala velika pravila

Pravilno dojenje i upornost su od ključnog značaja za dalji nastavak dojenja. Veoma je važno da laktacija počne u prvim satima posle porođaja. Zbog toga je bebi frendli program odličan, jer vam pruža mogućnost da od samog početka dojite vašu bebu na zahtev, što uzrokuje proizvodnju potrebne količine mleka. 

Osim pravovremenog početka dojenja, važno je da pravilno postavite bebu na grudi i prepoznate da li je dobila dovoljno mleka.

Da bi beba pravilno sisala, potrebno je da obratite pažnju na sledeće stvari.

Da li je cela bradavica, uključujući i areolu, u bebinim ustima?

Koji deo areole („tamni“ deo oko bradavice) će da zahvati vaša beba, zavisi od toga kolike su vam bradavice. Ako su male, beba treba ustima da obuhvati celu bradavicu i areolu, tako da se areola uopšte ne vidi od bebinih usta. Ako su vam bradavice velike, beba treba da obuhvati bradavicu i deo areole, jer u tom slučaju cela areola ne može da stane u bebina usta. Bez obzira koliki deo bradavice i areole je u bebinim ustima, ona treba da budu širom otvorena, a usne okrenute ka spolja. Ako beba počne da sisa nepravilno, važno je da je odmah zaustavite - tako što ćete je skinuti sa dojke i iznova pravilno postaviti. Nemojte da pokušavate da dojku koju je beba već zahvatila „ugurate“ u njena usta. Kada bebu sklanjate sa dojke, nemojte to da činite naglo, niti da „povučete“ bebu, jer ćete tako da povredite bradavicu.
Najbolji način da bebu sklonite sa dojke jeste da nežno stavite prst među njene desni, tako da beba prvo pusti bradavicu, a vi tek onda da izvučete dojku.

Da li držite bebu dovoljno blizu dojke?

Jedna od najčešćih grešaka koju majke čine, jeste da bebu previše udalje od dojke, iz straha da dojkom ne pritisnu bebin nosić. Takav način držanja bebe koja se doji je nepravilan. Pre svega, beba tako vuče bradavicu i može da je ozledi, a drugi razlog je što u tom slučaju mleko sporije teče. Dok dojite bebu, njeno lice treba da bude prislonjeno na vašu dojku. Tako će bebine desni lako da obuhvate celu areolu i dopru do „rezervoara“ mleka koji se nalazi iza bradavice, što će da podstiče dalje isticanje mleka. Da biste dovoljno približili bebu, njen nos treba da bude potpuno oslonjen na dojku. Nemojte da mislite da beba neće moći da diše. Ukoliko se to, eventualno, desi - ona će prestati da sisa, i skloniće se od dojke.

Da li je beba postavljena pod odgovarajućim uglom?

Ako je beba u nepravilnom položaju, podoj će biti neprijatan i izazivaće bol. Beba će da vuče onaj deo bradavice koji nije dobro obuhvatila. Pogledajte sa koje strane beba vuče dojku, a zatim je - ne prekidajući podoj - nežno pomerite, tako da zauzme položaj pod odgovarajućim uglom. Čim zauzme pravilan položaj, osetićete da više ne vuče bradavicu. Kada bol prestane, opustite se i nastavite sa podojem.

Da li pravilno sisa?

Beba koja pravilno sisa, podoj započinje tako što sisa brzo i  kratko, a potom - kako mleko sve više nadolazi, opušta se i sisanje postaje sporije i ujednačenije. Primetićete da se cela bebina vilica pomera. Beba sisa kontinuirano oko 10 minuta na jednoj dojci, pa nema potrebe da je golicanjem i dodirivanjem održavate budnom.
Prepoznaćete da beba nepravilno sisa ako: usta (obrazi) deluju kao da su prazna, skuplja usta, pravi duge pauze, ili od umora zaspi na dojci jer ne uspeva da isisa mleko.

Tekst priredila Manja Perić Mitić