Ako se spremate da uskoro na svet donesete bebu carskim rezom, pročitajte iskustva žena koja su podelile stvari koje bi volele da su znale pre porođaja.

Da mi je bar neko rekao koliko je brz carski rez

Kada lekari odluče da treba da rodiš carskim rezom jer tvoj porođaj ne ide po planu, tvoja beba je u opasnosti ili je neki treći razlog u pitanju, vreme koje ti preostaje dok ne upoznaš svoju bebu odjednom ti prođe jako, jako brzo. Carski rez ne zovu hitnim postupkom bespotrebno! Vreme koje prođe od reza do rađanja deteta uglavnom traje manje od pet minuta.

Ako imaš dogovoreni carski rez, verovatno će trajati malo duže, oko 20 do 15 minuta, ali svejedno se radi o brzom postupku. Ovo vreme ne uključuje davanje lekova, rađanje posteljice i ušivanje, ali složićete se da je u pitanju zaista brz postupak!

Da mi je neko bar rekao da ću se nakon carskog reza osećati kao da me je udario kamion

Naravno, ovo varira od žene do žene. Neke žene kažu da im je carski rez bio toliko neugodan da su poželele da zadrže bebu u sebi jer su se loše osećale posle porođaja. I ja spadam u tu kategoriju. Sa druge strane, neke žene govore da su odmah nakon carskog reza mogle da odu na ručak koliko im je ceo proces prošao bezbolno i ugodno. Ne možeš da predvidiš kako ćeš se osećati, pa je možda najbolji savet da očekuješ najgore i da se nadaš najboljem.

Carski rez
Profimedia Žena porođena carskim rezom prvi put drži bebu

Da mi je bar neko rekao da ću se osećati kao promašaj nakon carskog reza

Ako imate neki plan porođaja, ne računajte na njega potpuno jer niko ne može da predvidi kako će teći porođaj. Postoji veliki broj majki koje su se osećale kao promašene jer su rodile carskim rezom, ili su se osećale kao da su nešto propustile ili da su nekog izneverile, uključujući i bebu. Način na koji se osećate je samo vaš i niko ne treba da vam kaže suprotno.

Hormoni su katastrofa, svi to znamo, a osećaj razočarenja je razumljiv jer u tim trenucima osećate mnogo stvari. Nadam se da će buduće mame preći preko toga razgovorom sa partnerom, porodicom, prijateljima i stručnjacima ukoliko je potrebno, jer nema smisla da se osećate promašeno kada postoji malo živo biće koje vas čeka da zajedno uživate u novom životu. Kako biste izbegle osećaj razočaranja, zaboravite na bilo kakav plan za porođaj i svedite svoja nadanja i očekivanja na ovo: Doneti zdravu bebu na svet sigurno, bez obzira o kom načinu se radilo.

Beba, carski rez, porođaj
Shutterstock Beba rođena carskim rezom

Da mi je bar neko rekao da će carski rez biti pozitivno iskustvo

Svaki porođaj, kao i svaka trudnoća, su drugačiji. Ja sam rodila carskim rezom i imala jako pozitivno iskustvo. Takođe, znam puno drugih žena koje su carski rez opisale kao jako ugodno i pozitivno iskustvo, a neke i kao jako jednostavno. Da mi je bar neko pre porođaja više govorio o tim pozitivnim iskustvima, ali sada bar ja mogu biti ta koja će to govoriti drugim budućim majkama.

Da mi je bar neko rekao da neću moći da jedem nakon carskog reza dok ne ispustim "gasove"

Zamisli da si rađala 18 i više sati i provela dobar deo vremena gurajući svoju bebu napolje, da bi na kraju morala da odeš na hitan carski rez jer beba nije želela da se pomeri. I onda, kada je sve gotovo, kada umireš od gladi i zamišljaš najveći hamburger ikada - nije ti dozvoljeno da jedeš. Kada možeš da jedeš zavisi od pravila bolnice i okolnostima tokom operacije. Kod mene je bila ova situacija: Ako niste ispustili "gasove" i niste imali stolicu, ne možete dobiti ništa osim tečnosti. Ako jesam, mogla sam da dobijem lagano jelo, a ako sam imala stolicu, mogla sam da pojedem šta god sam želela.

(Yumama)