Veliki broj mama koje su se prvi put porodile carskim rezom, u dilemi je da li i u sledećoj trudnoći moraju da se porode na isti način ili mogu prirodnim putem. Jedino vaš lekar u odnosu na vaš konkretan slučaj može da vam da siguran odgovor, ali generalno, moguće je poroditi se prirodno posle carskog reza.

Preciznije, prirodni porođaj posle carskog reza je moguć ukoliko je rez tokom sečenja napravljen horizontalno. Prirodni porođaj se nakon vertikalnog reza izbegava jer su veće šanse da on pukne prilikom napinjanja na porođaju. Takođe, ono što treba da imate na umu je da se ožiljak na abdomenu može razlikovati od onog na materici, odnosno može biti u drugačijem smeru, što svakako lekar može da proceni. 

Međutim, nije vrsta reza jedino od čega zavisi da li ćete moći posle carskog reza da se porodite prirodnim putem. Pre svega, lekari o tome donose procenu u odnosu na brojne faktore, a evo u kojim slučajevima se prirodni porođaj smatra rizičnim:

  1. Gojazni ste
  2. Imate preeklampsiju
  3. Stariji ste od 35 godina
  4. Od prethodnog carskog reza nije prošlo barem 19 meseci
  5. Beba je dosta krupna 

Svakako, odluku o vrsti porođaja treba da donesete u dogovoru sa svojim lekarom jer, na kraju krajeva, jedino je bitno da i vi i beba budete dobro.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)