Sve više žena se iz različitih razloga porađa carskim rezom. April je inače mesec podizanja svesti o carskom rezu, a evo šta treba da znate o oporavku posle ovakvog porođaja.

Najpre, normalno je da osećate bol, pojačanu osetljivost jer ste imali operaciju na stomaku i telu je potrebno neko vreme da bi se oporavilo. A dok se oporavljate, evo nekoliko saveta šta treba da radite, a šta da izbegavate.

Fizička aktivnost

Pored toga što sada imate bebu o kojoj treba da brinete, jedna od najvećih promena posle porođaja carskim rezom je to što morate da pazite šta fizički radite.

Šta treba da radite:

Trudite se da odmorite kad god ste umorni.

Krećite se svakodnevno, barem po kući jer će kretanje sprečiti stvaranje ugrušaka u krvi i pokrenuće rad creva.

Držite jastuk na rani kada treba da se nakašljete ili nasmejete, to će ublažiti bol .

Znajte da dojenje nije nemguće posle carskog reza, ali je moguće da mleko malo sporije nadolazi nego nakon prirodnog porođaja. Ukoliko imate problema sa dojenje, potražite savet stručnjaka.

Šta ne treba da radite:

Ne treba da podižete ništa teže od bebe, kao ni da koristite tampone dok vam lekar to ne odobri. Takođe, dugo ležanje u kadi punoj vode nije dobro dok ne prestane krvarenje i dok ožiljak malo ne zaraste.

Nemojte ni da radite vežbe, naročito ne one koje uključuju jake kontrakcije stomačnih mišića. Svakako, najbolje je da ne radite nikakve vežbe dok vam lekar ne kaže da je vaše telo spremno za to.

Nemojte da imate intimne odnose dok vam lekar to ne dozvoli.

Izbegavajte da se krećete uz i niz stepenice prvih dana.

Ishrana posle carskog reza

Da biste se brže i lakše oporavili od carskog reza, morate da brinete o sebi, a to između ostalog znači i da pazite na ishranu.

Šta treba da radite:

Vodite računa da unosite dovoljno vode i druge tešnosti, ali i da ishrana bude izbalansirana. Takođe, obratite pažnju da unosite dovoljno vlakana kako biste sprečili zatvor.

Šta ne treba da radite:

Ono što nikako ne treba da radite je da držite nekakve dijete kako biste brže vratili staru figuru. Takođe, potrudite se da ne unosite previše slatkiša, brze hrane i drugih namirnica koje bi mogle da vam izazovu probleme sa pražnjenjem creva.

Briga o ožiljku

Doktor će vam posle porođaja reći šta treba da radite kako bi vam ožiljak od ove operacije pravilno zarastao i da biste sprečili infekciju

Šta treba da radite:

Ono što svakako treba da radite je da održavate ožiljak čistim i suvim. Koristite toplu, blago nasapunjanu vodu dok se kupate, a zatim dobro posušite ožiljak.

Šta ne treba da radite:

Nemojte da koristite na svoju ruku nikakve proizvode koji bi mogli da vam uspore oporavak, uvek se konsultujte sa lekarom.

Kada treba da se obratite lekaru

Ukoliko ste depresivni, tužni ili imate problematične misli, ne oklevajte da se obratite stručnjaku. Takođe, u slučaju simptoma infekcije poput bola, otoka ili crvenila oko rane od carskog reza, ali i u slučaju povišene temperature (naročito ako je iznad 38 stepeni), otoka oko limfnih čvorova, obavezno se javite lekaru.

Otežano disanje, iscedak iz va*ine koji ima veoma neprijatan miris, previše jaki bolovi u stomaku, obilno krvarenje, simptomi su zbog kojih treba da idete kod lekara.

Ukoliko vam se otvori ožiljak od carskog reza, primetite znake ugruška, poput bola u potkolenicama, iza kolena, bedrima, imate mučninu ili povraćate, imate problem sa prolaskom urina ili stolice, odmah se javite svom doktoru.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)