Pucanje vodenjaka je znak da porođaj počinje. S obzirom na to da pucanje vodenjaka ne izgleda onako dramatično kao u filmovima, već je mnogo suptilnije, mnoge trudnice nisu sigurne kako da prepoznaju da li im je pukao vodenjak – evo šta treba da znate.

Ne možete da dobijete informaciju telefonom

Buduće mame ponekad u panici zovu bolnicu jer nisu sigurne da li im je vodenjak pukao. Međutim, to vam niko ne može reći telefonom, tako da, ako ste zabrinute da li je pukao vodenjak ili je nešto drugo u pitanju, najbolje je da potražite savete svog lekara.

Pokušajte da ustanete

Jedan od načina da utvrdite da li vam je pukao vodenjak je da ustanete – ako tečnost više curi u stojećem položaju, verovatno je da jeste u pitanju pucanje vodenjaka. U stojećem položaju se stvara dodatni pritisak, pa plodova voda curi više nego kada sedite.

Možda je u pitanju sekret

Verovali ili ne, čak polovina uplašenih trudnica se javi zbog sekreta, misleći da je u pitanju pucanje vodenjaka. Grlić materice omekšava kako se bliži porođaj, pa se otpušta manja količina sluzi, koju ćete prepoznati po tome što je belja i gušća nego plodova voda.

Amnionska tečnost je čista

Da biste lakše prepoznali da je vodenjak pukao, važno je da znate da amnionska tečnost nema miris ni boju, tj. providna je.

Vodenjak može da pukne naglo ili da voda samo curi

U nekim slučajevima se desi da vodenjak pukne naglo, tako da iscuri veća količina tečnosti, ali kod većine trudnica je u pitanju suptilnije i sporije curenje plodove vode.

Porođaj počinje kad vodenjak pukne

Nakon pucanja vodenjaka će ubrzo početi i porođaj. Verovatno će biti praćen i jakim kontrakcijama, pa nećete imati mnogo dilema šta je u pitanju.

Nekim ženama uopšte ne pukne vodenjak

Ponekad se desi i da trudnice dobiju kontrakcije, ali da vodenjak ne pukne sve do samog porođaja, a ponekad ga čak i lekari prokidaju.

BONUS VIDEO:

Kako se radi bušenje vodenjaka Tiktok/midwifemama

(Yumama/N. Z.)