Ime Đurđica često se povezuje sa cvetom đurđevkom, te mnogi veruju da su devojčice koje nose ovo ime nežne i lepe. Takođe, postoji verovanje da su majke nekada svojim ćerkama davale ovo ime jer su ih rodile na proleće.

Žensko ime Đurđica je grčkog porekla, a zastupljeno je u skoro svim zemljama na Balkanu. Izvorno je nastalo od grčkog imena Georgios, što znači "onaj koji obrađuje zemlju", odnosno "zemljoradnik". U prenesenom značenju, ovo ime simboliše ženu koja je vredna, uporna i strpljiva. U Srbiji se ovo ime javlja još kao: Đurđa, Đurđija i Georgina. Mnogi smatraju da je Đurđica zapravo umanjenica imena Đurđa. Ovo ime je nekada bilo zaista popularno i često, ali se u poslednjih nekoliko godina ne nalazi na listi 100 najpopularnijih imena.

Ime Đurađ bilo je vrlo često u srednjovekovnoj Srbiji. Nosili su ga plemići - od Đurđa Bogutovića do despota Đurđa Brankovića. Čak su i trojica vladara Zete nosila ime Đurađ - Prvi i Drugi Balšići i Đurađ Crnojević. Poreklo imena Đurađ potiče iz grčkog jezika, od imena Georgios, što znači zemljoradnik. U prenesenom značenju, ovo ime simboliše muškarca koji je vredan, uporan i strpljiv. Ime je popularno širom sveta u raznim varijantama kao što su Georg, Georgije, Đorđo, Džordž i Žorž, a na prostorima Balkana često se koristi u oblicima Đorđe, Đura i Đuro.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald