Trudnice se trude da se što više pripreme za porođaj, i psihički i fizički i to je sasvim normalno. Ipak, uprkos svom trudu, nijedna žena nikad nije 100 odsto spremna za porođaj, ali kako biste bili što spremniji, nije zgoreg da pročitate šta bi mame volele da su čule pre porođaja.

Budite spremni, ali ne previše

Dobro je da imate plan porođaja i spisak potrebnih stvari, ali bitno je da prihvatite i činjenicu da možda neće sve ispasti onako kako planirate. Prihvatanje te činjenice bi moglo da vam pomogne da lakše i opuštenije prođete kroz sve.

Vi to možete

Buduće mame, htele ili ne, pre porođaja čuju ko zna koliko različitih priča i iskustava od drugih žena, pa se neretko sa osećajem straha zapitaju da li one mogu sve to da izdrže. I upravo zato, mnoge mame kažu da im je bilo potrebno da čuju samo jednostavne reči – "možeš ti to"!

Najverovatnije se nećete poroditi na putu do bolnice

Gotovo da nema trudnice koja nije u jednom trenutku imala strah da li će na vreme stići do bolnice. Stručnjaci stalno ističu da porođaj ne nastupa baš tako brzo otkad krenu prve kontrakcije, tako da u najvećem broju slučajeva bude i više nego dovoljno vremena da se stigne do porodilišta.

Verovatno će vas vratiti kući

Baš zato što se plaše da neće na vreme stići u porodilište, mnoge trudnice zapravo previše rano odu u porodilište, pa budu vraćene kući. To se dešava relativno često jer buduće mame odu čim osete prve kontrakcije, a lekari zatim procene da beba ipak neće u skorije vreme da izađe.

Ne razmišljajte o velikoj nuždi tokom porođaja

Mnoge mame se plaše da im se ne desi da se unerede tokom porođaja. Ali, uopšte ne treba da mislite jer je za lekare i babice to potpuno normalna pojava. Takođe, mame koje su već prošle kroz to kažu da tokom porođaja uopšte i ne razmišljate o tome.

Možda ćete želeti da oterate partnera od sebe

Bez obzira na to koliko ga volite i s jedne strane želite da je uz vas, emocije na porođaju su veoma jake, pa ćete možda želeti i da ga oterate od sebe. Prosto, zbog kontrakcija se znojite, možete biti i nervozni, pa nećete želeti nikoga u blizini (osim onih koji moraju da budu tu). Ako i budete grubi u nekom trenutku, partner će to sigurno razumeti.

Imaćete "dupli porođaj"

Mnoge trudnice se iznenade kada shvate da posle porođaja moraju da guraju još malo kako bi izbacile posteljicu. Nemojte mnogo da brinete jer to u smislu bola nije još jedan porođaj.

Porođaj je drugačiji od svega do sada

Žene često kažu da im niko nije rekao o pravom osećaju porođaja, ali razlog tome je što ne postoji ništa slično što bi vam pomoglo da unapred razumete ta osećanja. Porođaj je jedno sasvim novo životno iskustvo koje teško može da se opiše rečima.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)