Strahovi su normalni posebno kada se približava porođaj. Svaka trudnica najviše brine da li će stići na vreme u bolnicu, koji su znaci da porođaj kreće, koliko će jaki bolovi da budu i kakav je oporavak. Da ne biste odgovore tražili na razne strane, babica Mišel Lein je odgovorila o svemu što je najvažnije da znate.

Kakav je osećaj kad vodenjak pukne?

"Često žene to ni ne osete, ali primete da su mokre - nekad to mogu pomešati i sa inkontinencijom (nevoljno oticanje urina iz bešike). Druge žene osete kao da je nešto izletelo iz njih. Međutim, nije nužno da sa pucanjem vodenjaka kontrakcije odmah počnu. Kod nekih žena mogu, a kod nekih mogu početi čak i satima posle", objasnila je babica.

U Srbiji je praksa da ukoliko vam se to desi odete u bolnicu kako biste izbegli nepredvidive komplikacije.

Kad izlazi sluzni čep?

"Sluzni čep se nalazi na ulazu u cervikalni kanal. On služi kao zaštita od infekcija tokom trudnoće. Njegovo ispadanje prethodi pucanju vodenjaka, ali ne mora značiti da će jedno ići odmah iza drugog. Sluzni čep može da pukne i danima pre, pa čak se i ponovno stvoriti. Međutim, on je najava da se porođaj bliži. Sluzni čep može izaći sa malo krvi", objasnila je babica.

Porođaj, žena, kontrakcije, trudnica
Yumama Žena pred porođaj

Kako izgledaju kontrakcije?

"Način na koji je beba smeštena može puno da utiče na jačinu kontrakcija. Početak može izgledati poput menstrualnih bolova. Ako je beba okrenuta licem prema majčinim leđima tada je bol više usmerena prema prednjem delu, preko abdomena. Kontrakcije idu u talasima, sa pauzama. Što se sve više bližite porođaju, bolovi postaju, jači duže traju i pauze su kratke. Ako je beba okrenuta licem prema majčinoj prednjoj strani tela tada žena obično bol oseća jače u krstima."

epidural-porođaj.jpg
Shutterstock Epidural

Što se događa pod epiduralnom anestezijom?

Trudnice koje dobiju epiduralnu anesteziju obično moraju da leže zato što imaju gubitak osećaja nogu. Budući da je to anestezija, moguć je i pad pritiska. Da bi se izbegle nuspojave i kod mame i kod bebe, nužno je da žena dobija infuziju.

"Epiduralna anestezija utiče da izgubite osećaj pražnjenja bešike, zato nemojte da se iznenadite ako vam babice plasira kateter, ništa od toga nije bolno i zbog anestezije nećete osećati. Ova vrsta anestezije može čak u nekim slučajevima da deluje delimično, a ponekada i da ne deluje uopšte. Isto tako nemojte da se začudite ako vam se anestezija smanji prilikom napinjaja, to se radi kako biste imali osećaj kada treba da izgurate bebu. Ukoliko i dalje ništa ne osećate usled anestezije, sledite uputstva babica koje su tu pored vas", ističe Mišel.

Porođaj, porodilja, mama, beba
Shutterstock Porodilja sa svojom bebom

Pupčana vrpca i mogući problemi

"Kada izađe bebina glava, babice ili lekari obično kažu da nije potrebno više da se napinjete. Ako se pupčana vrpca obmotala bebi oko vrata, osoblje će pokušati da je raširi i oslobodi bebu. Ako to nije moguće, preseći će je, kako bi omogućili da beba nesmetano cela izađe. Međutim to se u novijoj praksi ne preporučuje jer diranje pupčane vrpce ometa njen rad. Ako se ona prerano preseče to znači da je treće porođajno doba znatno otežano (vreme koje počinje detetovim rođenjem i završava porodom posteljice)", ispričala je Lyne.

Pupčana vrpca retko puca tokom porođaja, ali to može da se desi prilikom izlaska bebe ako se jako povuče. Ako mama prirodnim putem ne izbaci posteljicu, postoji opcija da se ona otkloni ručno.

Rana nakon porođaja

Oko 85 odsto žena koje su rodile vaginalno doživele su neku vrstu perinealne traume. Reč je o oštećenjima vaginalne kože koje nastaju spontanim pucanjem međice, epiziotomijom ili zbog šavova i/ili hemeroida.

"Što je rana veća, duže joj treba da zaraste. Zato je jako važna njena nega nakon porođaja - pranje nakon svakog mokrenja, dobro sušenje i često menjanje uložaka, kako bi se izbegle moguće komplikacije.

(Yumama)