Buduće mame imaju razne brige i strahove kada razmišljaju o porođaju koji im predstoji, a većina njih barem je jednom pomislila na epiziotomiju i pucanje međice.

Epiziotomija je rez koji lekar pravi prilikom porođaja na međici, između va*ine i anusa, kako bi se olakšao porođaj i kako bi se izbeglo cepanje.

Međutim, mnoge mame smatraju da se epiziotomija radi i u slučajevima kada to nije baš neophodno. Ipak, postoje situacije u kojima to zaista mora da se radi – recimo, kada je beba krupna, kada porođaj mora da se ubrza zbog stanja mame i bebe ili kada postoji rizik da međica previše pukne.

Nasuprot epiziotomiji, pucanje međice se dešava spontano odnosno bez intervencije lekara. Do pucanja ne dolazi uvek jer se va*ina rasteže, ali neke žene imaju veći rizik od pucanja. Na primer, rizik je nešto veći kod žena sa viškom kilograma ili kod onih kojima je porođaj bio jako brz. Takođe, ukoliko se koriste vakuum ili forceps na porođaju, to može da poveća rizik od pucanja međice.

Epiziotomija ili pucanje međice

I pucanje i epiziotomija imaju četiri stepena, koji se razlikuju po ozbiljnosti. Prvi stepen podrazumeva samo pucanje kože, drugi i pucanje tkiva, ali su oba stepena laka za ušivanje i oporavak je relativno brz, oko mesec dana.

Treći stepen uključuje rektalni sfinkter, a četvrti obuhvata i sluznicu rektuma. U ova dva slučaja je ušivanje zahtevnije, ali je i oporavak dosta duži.

Ono što porodilje treba da znaju je da, bez obzira na to da li su imale epiziotomiju ili je došlo do pucanja, mogu potpuno normalno da idu u toalet, iako im osećaj može biti čudan. Takođe, i intimne odnose će kroz neko vreme moći da imaju uobičajeno, ali je uvek savet da se pre toga konsultujete sa lekarom, kako biste bili sigurni da ste se dovoljno oporavili.

Prevencija pucanja

Niko ne želi da do pucanja međice uopšte dođe, a ono što možete da uradite kako biste smanjili rizik je da 10 do 15 minuta dnevno masirate međicu, počevši oko šest nedelja posle porođaja. Možete koristiti lubrikant na bazi ulja kako biste taj prostor omekšali. Ipak, i u vezi sa tim je najbolje da porazgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da primenjujete masažu.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda ušivanje posle porođaja  TikTok/midwifetok

(Yumama/N. Z.)