Mame su naša najvernija publika, spremna da sa nama podeli i svoje najintimnije trenutke. Zbog toga, neretko nam stižu i ispovesti sa porođaja koje mame vole da podele sa drugim ženama koje su kroz to prošle ili se tek spremaju za trenutak u kom će novi život doneti na svet.

Pored brojnih ispovesti koje su prepune akušerskog nasilja, grubih reči pa i najgorih gubitaka, imamo i one lepe koje bude nadu za bolje sutra, ohrabruju majke da treba da rađaju decu. Nedavno nam je mama Dijana ispričala svoju divnu priču iz porodilišta na Zvezdari, a sada nam je i mama Jelena prenela svoje iskustvo iz iste bolnice. Definitivno, ovo porodilište je jedno od onih koje dobija najviše pohvala u poslednje vreme.

Jelena se porodila 21. juna prošle godine u Gradskoj bolnici odakle nosi najbolja sećanja. Kako kaže, svi su bili veoma ljubazni prema njoj, ali bi izdvojila jednu babicu, Marinu Dinčić. Evo zašto je baš njoj zahvalna i kako je protekao njen porođaj u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

"Došla sam tog 21. juna u 17 sati na CTG koji nije pokazivao kontrakcije, nešto malo tek. Predložili su mi da uradimo ginekološki pregled oko 19 sati, gde su utvrdili da sam otvorena skoro 5 prstiju. Nakon što su shvatili da sam počela da se otvaram iako nemam kontrakcije, predložili su mi da ostanem u bolnici i da mi indukuju porođaj jer će svakako ubrzo da krene. Puna sam straha, ali pristajem. Ne znam šta me čeka, ali od straha plačem i podrhtavam. Inače, kada sam krenula iz kuće na CTG ceo put sam plakala, kao da sam predosećala da je to taj dan, dok me je suprug smirivao i tešio", objašnjava nam Jelena, pa otkriva kako je dalje protekao njen porođaj:

"Babica Marina me hvata za ruke i kaže: 'Polako, smiri se, sve ćemo zajedno, samo me slušaj', i odvode me na pripremu pa u porođajni boks oko 21 sat. Ja još uvek nemam bolove, ali me priključuju na indukciju i pozivaju anesteziologa za epidural. Bolovi polako kreću, valjda od indukcije. Anesteziolog dolazi oko 21.30h i daje mi pola epidurala dok pola ostavlja za kasnije. Prognoza je da će porođaj trajti možda i narednih 5-6 sati dok se ne otvorim skroz. Međutim, babica Marina jedina govori da ću da se porodim do ponoći najkasnije. I tako, oko 22.30 h kreću jaki bolovi."

Trudnica, porodilja, bolnica, porođaj
Shutterstock Trudnica čeka porođaj

Kako nam je Jelena ispričala, babica Marina je sve vreme pored nje. Držala juje za ruku i zapričavala kako ne bi obraćala pažnju na bol. Međutim, u jednom trenutku je pozvala anesteziologa da Jeleni da epidural koji je ostao, ali i lekara ginekologa da je pregleda.

"Doktorka je došla, pregledala me i rekla da sam otvorena 10 prstiju za porođaj. Ništa od epidurala, a ja u strahu, samo da se pre završi i da vidim to malo biće. Marina me se vreme drži za ruku, ja je pratim i slušam. Beba stiže u 22.55h. Zdrava beba, teška 3.680 g i duga 53 cm. Moja Nastasija je stigla! Babica Marina je bila u pravu, stigla je pre ponoći. Sve je prošlo tako brzo, kao kroz maglu. Bolelo je, ali ne previše. Verovatno zbog pola epidurala koji sam dobila. Bitno je da je sve prošlo tako brzo. Sve ono čega sam se bojala i slušala priče drugih žena, hvala Bogu nisam doživela. Strah nemam da rađam ponovo, a to je valjda i najbitnije za jednu ženu. Sve to zahvaljujući jednoj jedinoj babici Marini. Mada, i svi ostali su jako ljubazni. Sve u svemu, jedno lepo iskustvo", zaključila je Jelena.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)