Iako danas postoje razne metode kako da se olakša porođaj, tradicionalna tehnika disanja odoleva vremenu i zaista je delotvorna.Razne vežbe disanja mogu da budu korisne tokom različitih stadijuma porođaja kako bi vam omogućile kontrolu nad situacijom. U drugom porođajnom dobu, disanje vam pomaže da tokom kontrakcija koje vremenom budu sve češće i bolnije pomažete vašoj bebi da dobije dovoljno kiseonika.

Budući da kontrakcije mogu da izazovu brzo i plitko disanje i na taj način da smanje količinu kiseonika koji dolazi do vas i vaše bebe, pravilnim disanjem možete da omogućite sebi i bebi dovoljno kiseonika. Panika, nejednako disanje i napeto telo takođe mogu da smanje protok kiseonika, a onda se bol još jače oseća. Kako biste se opusti i ublažili bol tokom kontrakcije, pokušajte da dišete duboko, ovakav način treba da praktukujete tokom cele trudnoće kako biste naučile organizam da se opusti.

Kako biste olakšali kontrakcije, nije dovoljno da znate samo pravilno udisati, nego i izdisati. Postoje dva oblika izdisaja - na nos i na usta. U oba slučaja izdisaj treba da se čuje, nešto poput zvuka kao da vam je laknulo. Ako izdišete na nos, može da se čuje nešto poput: "m-m-m", a pri izdisaju na usta: "f-f-f".

Porođaj, žena, kontrakcije, trudnica
Shutterstock Trudnica sa jakim kontrakcijama

  • Lagano disanje - se preporučuje na samom početku kontarkcija. Uzdišite i izdišite na nos brojeći jedan (udah), dva (izdah).
  • Isprekidano disanje - pogodno je kada se kontrakcije pojačavaju i kada je interval između njih kraći. Tada dišite na nos ili usta i koncentrišite se na izdisaj. Ako vam je ugodnije dišite na usta, stavite jezik uz gornje zube kako vam se bi osušilo grlo jer može da izazove kašalj. Najpre udahnite duboko kroz nos, a potom udišite često i površno, i to tako da naglasak bude na izdisaju. Na kraju vežbe duboko udahnite i izdahnite.
  • Disanje prema pulsu-napipajte svoj puls, izdahnite, nakon četvrtog udarca, udahnite duboko kroz nos i potomopušteno idahnite. Takva će vam metoda pomoći da regulišete disanje i obnovite snagu između kontrakcija.Ispuštanje zvukova-ovu metodu je moguće primenjivati usred kontrakcija ili na njihov kraju. Najpre duboko izdahnite, zatim duboko udahnite, a nakon toga pri izdisaju isputite zvuk "a-a-a".
  • Disanje pri napinjanju-tokom drugog dela porođaja krenuće napinjaje da izurate bebu. Uglavnom se ženama kaže da izdahnu i napnu se. Najvažnije je da vežbate da zadržite vazduh što duže možete. Krenite kratko da dišete,a onda uzmite veliki uzdah i napnite, jako je važno da beba izađe što pre, zbog toga je vaša sposobnost guranja od velikog značaja.

Tehnika disanja dokazano pomaže, zato se svim trudnica preporučuje da ih vežbaju još u trudnoći. Ne samo da ćete olakšati sebi već ćete brže i lakše izgurati bebu kada za to dođe vreme.

(Yumama)