Pripremili ste se za dojenje, čitali ste o oporavku posle porođaja, istraživali šta je sve bebi potrebno na početku, smislili ste čak i odevnu kombinaciju... A da li vam je palo na pamet šta bi trebalo da jedete odmah posle porođaja?

U porodilištu mame pojedu ono što im se ponudi. Nekada to budu zaista fini obroci, ali u nekim slučajevima ti obroci budu mali i nekvalitetni. Na to ne možete da utičete i često o hrani jedva da i mislite, ali bi bilo dobro da posle, kada dođete kući, odaberete ono što je najbolje za vas. Ovo su predlozi stručnjaka šta bi najbolje bilo da jedete:

1. Pileća supica

Hidratacija je veoma važna posle porođaja, naročito ukoliko dojite. Kako je supica slana, ona će obnoviti i elektrolite u vašem organizmu.

2. Slani krekeri

Ovi krekeri će vam pružiti dovoljnu količinu ugljenih hidrata i elektrolita i vratiće vam energiju. Oni su dobar izbor i u trudnoći, posebno ako imate mučnine.

3. Urme

Jedna mala studija pokazala je da urme odmah posle porođaja dovode do toga da ne gubite puno krvi. Uz to, one su izvor šećera i podići će vam eneriju.

4. Ovsene pahuljice sa voćem

Zatvor, hemoroidi... da, to mogu biti posledice porođaja i hormona. Ovsene pahuljice su odlične za probavu. Poznato je i to da one podstiču laktaciju, što je takođe velika prednost u ovom periodu.

5. Govedina

Krvarenje posle porođaja je normalno, a može trajati i nedeljama. Anemija i manjak gvožđa su samim tim normalna pojava. To, međutim, utiče i na vaš oporavak i na mleko. Kako biste povećali količinu gvožđa, govedina je odličan izbor mesa.

6. Jaja

Ona su bogata proteinima, te umiruju mišiće koji su bili pod zaista velikim naporom tokom porođaja.

izvor: yumama