Način na koji žena rađa je veoma lična stvar. Ponekad se zbog zdravstvenog stanja mame i bebe preporučuje carski rez, a ako je sve dobro, preporuka je da se žena porodi prirodno. Međutim, neke žene imaju strah i traume zbog kojih se takođe odlučuju na carski rez.

Žena koja je porođena na carski rez nikako nije manje majka nego žena koja je imala prirodni porođaj. Ponekad možete da birate: napravite plan porođaja, stvari teku prilično glatko i imate bebu kako se očekivalo. A ponekad stvari na porođaju izmaknu kontroli.

Način porođaja je nešto između mame i lekara, i žena je majka, ma kako god njena beba stigla na svet. Baš o tome je pisala jedna žena, a prenosi portal kidspot.com.au:

"Svoje prvo dete počela sam da rađam prirodno bez ublažavanja bolova, baš kako je planirano. Sve je išlo glatko dok nisam izgubila skoro tri litre krvi i završila na intenzivnoj nezi nedelju dana. Drugi i treći su mi bili hitni carski rezovi. Kako god žena završila porođaj, ne bi trebalo da zavisi od nikome osim nje kako će to uraditi (naravno, uz savete babica i lekara)."

Kako je žena navela, ona je zabrinuta za svoju prijateljicu jer muž insistira na njenom prirodnom porođaju:

"Da li je normalno da muž moje prijateljice insistira na vaginalnom porođaju, a carski rez smatra lošim načinom rađanja," pitala je na forumu Mumsnet. "Zašto bi ga bilo briga? Ona ima nisku toleranciju na bol i ne želi da doživi najbolniju stvar koja se može desiti ženi. On je apsolutno divan i u suštini savršen partner na svaki zamisliv način, zbog čega forsira prirodan porođaj?"

Komentari su bili jednoglasni: muž ne bi trebalo da se meša u to.

"Nema materice, nema mišljenja o porođaju", napisala je jedna osoba.

"Ako je on taj koji rađa, on može da bira", rekao je drugi. "U suprotnom, 100 posto zavisi od nje."

Sa druge strane, jedna žena je istakla da carski rez nije bezbolan izbor.

"Njeno rođenje, njen izbor, međutim carski rez ni na koji način nije bezbolan. Imate veliku operaciju abdomena od koje su potrebne nedelje/meseci da se oporavite i oporavak je mnogo duži."

BONUS VIDEO:

Mama se porodila u Japanu TikTok/nicole_does_japan

(Yumama/T.A.S.)