Adhezije ili priraslice koje mogu da se jave nakon carskog reza ili bilo koje druge operacije, posledica su "nepravilnog" zarastanja rane. Mogu da izazovu neke neprijatne simptome poput bola u stomaku, nadutosti, bola tokom intimnih odnosa.

Pojava priraslica nakon carskog reza je relativno česta komplikacija, a nastaje kada se ožiljno tkivo veže za druga tkiva ili organe u abdomenu.

Adhezije ili priraslice posle carskog reza mogu da uzrokuju bolove i neprijatnosti, ali i da otežaju buduće operacije, pa čak i da utiču na plodnost.

Lekari inače tokom carskog reza mogu da pokušaju da spreče pojavu priraslica određenim tehnikama, ali ne postoji nikakva garancija da se one neće ipak pojaviti.

Kako prepoznati da su se pojavile priraslice

Ožiljak od carskog reza koji je spolja vidljiv nije jedino mesto gde su lekari ušivali telo posle porođaja. Sečeni su slojevi kože, mišića, tkiva, pa se može desiti i da se priraslice pojave kod unutrašnjih ožiljaka, piše mamadu.pl.

Simptomi pojave priraslica:

  • Bol u stomaku
  • Nadutost (izazvana opstrukcijom creva zbog formiranja priraslica)
  • Bol tokom intimnih odnosa
  • Bol prilikom pražnjenja creva
  • Bolne menstruacije
  • Poremećaj ovulacije
  • Sterilitet

Imajte na umu da priraslice ne moraju da se jave samo tokom procesa zarastanja rane, već i godinama kasnije.

Da li su priraslice bolne

Adhezije mogu da se jave čak i kod rana koje su dobro zarasle, ali se recimo javlja bol u području ožiljka. Tada se priraslice prepoznaju po tome da u stomaku imate osećaj kao da vas nešto vuče iznutra.

Takođe, ako je ožiljak drugačije boje od kože, jačeg je pigmenta, ispupčen je, tvrd ili zadebljao, najverovatnije je došlo do formiranja priraslica.

Kako se leče priraslice

U nekim slučajevima je potrebno hirurško uklanjanje adhezija, ali postoje i druge opcije. Na primer, fizikalna terapija, odnosno jačanje mišića karlice, kao i tretiranje ožiljka posle carskog reza, mogu da pomognu u nekim slučajevima. Stručnjaci mogu koristiti određene masaže, limfnu drenažu ili kinezi trake, kako bi se povećala elastičnog ožiljka i podstakla cirkulacija krvi i limfe.

Naravno, koja vrsta lečenja je najbolja u kom slučaju može da odredi jedino lekar.

Kada je reč o pojavi priraslica posle carskog reza, imajte na umu da one ne ometaju razvoj trudnoće ukoliko opet zatrudnite. Međutim, mogu da zakomplikuju neke buduće operacije ili sam carski rez ako ga treba uraditi.

BONUS VIDEO:

Kako stvarno izgleda carski rez TikTok/katoustar

(Yumama/N. Z.)