Trudnoća i porođaj mogu da utiču na gastrointestinalni trakt. Vaša creva vole rutinu, vole redovnost i vole postojanje bez stresa, a sa trudnoćom i porođajem se ta ravnoteža ruši. Raspored spavanja nestaje, navike u ishrani se ruše, hormoni se potpuno menjaju, a bilo da ste imali carski rez ili vaginalni porođaj, vaše telo se i dalje leči i oporavlja nekoliko meseci nakon toga. Stoga ne bi trebalo da bude iznenađenje što je zatvor nakon porođaja uobičajen: čak 3 od 5 žena posle porođaja ima problem sa zatvorom.

Tehnički, konstipacija se definiše kao poremećaj creva koji karakteriše retka, tvrda stolica koja može biti teška ili čak bolna za prolaz. Verovatno ste zatvor ako doživite bilo šta od sledećeg tokom više od 25% pokreta creva.

Znaci opstipacije:

  • Naprezanje da se izbaci stolica
  • Osećate se kao da ne možete da izbacite sve
  • Blokada unutar vašeg rektuma
  • Imate tvrdu ili kvrgavu stolicu
  • Manje od 3 puta idete u toalet nedeljno

Zašto se dešava zatvor posle porođaja:

1. Promene u ishrani mogu dovesti do zatvora
U mnogim porodilištima služi se različita hrana nego kod kuće, a često se dešava i prekid redovnih obroka - i promena u vrsti hrane koju jedete - može dovesti do zatvora. Pored toga, ako postoji značajan gubitak krvi tokom porođaja, dodaci gvožđa se mogu preporučiti nakon porođaja, što je takođe često povezano sa zatvorom. Određeni lekovi za ublažavanje bolova koji su propisani posle porođaja takođe su povezani sa zatvorom.

2. Dojenje može izazvati dehidraciju, što otežava izlučivanje izmeta
Majčino mleko je 87% vode. Tokom laktacije, ova voda se uzima od roditelja koji doji radi proizvodnje mleka. To može dovesti do povećanog rizika od dehidracije, zbog čega je preporučeni unos tečnosti za odraslu ženu 2 litra, ali ako doji, to se povećava za 700 ml. Dehidracija je dobro poznati uzrok zatvora.

3. Pukotine perineuma i/ili hemoroidi mogu učiniti kakanje bolnim
Između 53% do 79% vaginalnih porođaja će dovesti do kidanja međice ili laceracije. Iako većina ovih suza nije dovoljno jaka da dovede do trajne disfunkcije, u tih prvih nekoliko nedelja posle porođaja, dok su šavovi još uvek na mestu i sve je natečeno, suza bilo koje vrste može biti dovoljna da izazove strah, pa čak i izbegavanje prolazeći pražnjenje creva. Štaviše, analne fisure i hemoroidi su uobičajeni i u trudnoći i u postporođajnom periodu, što dodatno doprinosi bolu i nelagodnosti prilikom pražnjenja creva i potencijalno pogoršava konstipaciju u postporođajnom periodu.

4. Prolaps može izazvati domino-efekat problema sa stolicom
Verovatnoća razvoja prolapsa karličnih organa povećava se 10 puta nakon vaginalnog porođaja. Prolaps je stanje u kojem se karlični organi pomeraju zbog smanjene podrške ligamenta i potencijalno oslabljenih mišića karličnog dna.

Većina ljudi sa prolapsom uopšte nema simptome, ali nekima prolaps može otežati svakodnevne zadatke, poput pražnjenja creva. Sa prolapsom, ima više prostora za kretanje karličnih organa, tako da umesto da rektum ostane na mestu dok pokušavate, rektum ispunjen stolicom se samo naginje. Ako pritisak izazove pomeranje vašeg rektuma umesto stolice, možete pokušati da gurnete jače i počnete da se naprežete i možda ćete doživeti nepotpuno pražnjenje, što su oba znaka zatvora. Nepotpuno pražnjenje i neefikasno guranje takođe mogu dovesti do zatvora.

5. Pražnjenje creva često dolazi i nakon porođaja carskim rezom
Konstipacija je posebno česta u prva 2-3 dana nakon carskog reza zbog stanja koje se naziva "ileus", što je pauza u funkciji creva tokom i neposredno nakon velike operacije. Vaš lekar će pitati kada otpuštate gasove ili pražnjenje creva nakon porođaja, jer je to znak da je normalna funkcija creva nastavljena. Ali kada uzmete u obzir i nedostatak unosa hrane, nedostatak aktivnosti, pojačan bol u stomaku i obilno korišćenje lekova koji su takođe povezani sa carskim rezom, nije neuobičajeno da žene koje su imale carski rez nemaju pražnjenje creva nekoliko dana nakon porođaja.

Šta učiniti sa zatvorom nakon porođaja
Ako ste tek posle porođaja i imate zatvor, obratite se lekaru za podršku. Oni mogu preporučiti povećanje količine vlakana i tečnosti, ili možda probati laksativ koji je bezbedan za postporođaj ili dojenje.

BONUS VIDEO:

Saveti za creva Tiktok/j9naturally

(Yumama/T.A.S.)