Epidural se u današnje vreme nekako podrazumeva prilikom porođaja, ali i dalje ima onih majki koje ga odbijaju u želji da imaju potpuno 'prirodan porođaj', bez lekova ili drugih potpomognutih metoda. Da biste se odlučili na potpuno prirodan porođaj morate imati čvrstu odluku i strategiju u svojoj glavi. Donosimo vam savete žena koje su se porodile bez lekova, njihovo iskustvo verovatno može pomoći i vama.

Kada je u pitanju porođaj bez epidurala i drugih lekova, pominju se brojne prednosti, uključujući manju šansu za rizične intervencije, brži oporavak i manji pritisak i cepanje vagine. Kako biste saznali više o potpuno prirodnom porođaju, pročitajte savete mama koje su i same prošle kroz to.

1. Okružite se pozitivnošću

"Izbegavajte knjige koje izazivaju strah od porođaja, i definitivno nemojte da čitate sve horor priče na internetu. Okružila sam se devojkama koje me podržavaju, a mnoge od njih su imale i kućni porođaj", kaže jedna mama.

Pre nego što se porodila ona je napravila zabavu sa svojim najbližim prijateljicama. Sve su se okupile i podelile lepe priče, pesme i želje za buduću majku, ali joj i donele poklone. Bila je to jedna vrlo pozitivna atmosfera, i to je ovoj mami pomoglo da se opušteno sprema za porođaj.

2. Zamislite svoju bebu dok gurate

Jedna majka otkrila je da nije koristila epiduralnu anesteziju niti lekove za izazivanje porođaja, već je umesto toga koristila tehniku vizualizacije da bi lakše prošla kroz porođaj.

"Tokom najjačih kontrakcija, zamišljala sam kako držim sina u vazduhu na plaži. Zamiškjala sam beli pesak, šum talasa i radost koju ću osetiti. To mi je zaista pomoglo da prođem lakše kroz bolove, Pored toga ponavljala sam sebi 'Ja sam majka, moje telo zna šta treba da radi. Ja to mogu'".

Porođaj, žena, kontrakcije, trudnica
Yumama Žena pred porođaj

3. Znajte šta želite, a pobrinite se da i vaš partner to zna

Jedna mama otkrila je da je kroz celu trudnoću govorila svom suprugu da ne želi epidural niti bilo kakva pomoćna sredstva za porođaj. Znala je da želi potpuno prirodan porođaj i nije odustajala od toga.

"Zaista mi je drago što sam to govorila svakodnevno jer sam nakon 6 sati porođaja bila spremna da kažem doktorima da me vode na carski rez, smao da okončam ovu bol. Međutim, moj suprug je znao šta želim i uz njegovu podršku uspela sam da imam prirodan porođaj o kom sam sanjala", rekla je jedna mama.

4. Trenirajte za veliki dan

"Najbolja stvar koju možete da uradite jeste da ostanete u formi tokom trudnoće. Ja sam radila mnogo čučnjeva, a to mi je pomoglo da izgradim snagu i izdržljivost i doprinelo je osećaju da ja mogu da se nosim sa porođajem potpuno prirodno", rekla je mama Suzana.

Ona je svakodnevno radila desetominutne vežbe, i smatra da joj je to mnogo značilo.

trudnica-vežbanje.jpg
Shutterstock 

5.Imajte plan ali budite spremni da ga odbacite

Zapamtite da bezobzira na to kako vaša beba stigne, prirodno, uz pomoć epidurala ili carskog reta - vi ste i dalje ratnik i šampion!

(Yumama)