"Da li će porođaj biti težak ili ne zavisi od spremnosti porođajnog kanala, koliko je grlić materice omekšan, skraćen i prohodan za jedan ili dva akušerska prsta. Što je grlić materice mekši, to je cervikalni kanal prohodniji, a što je grlić materice kraći, proces porođaja se odvija brže. Zato je priprema za porođaj važna da bi sve bilo normalno", napominje Olga Vasjutina, ginekolog i ultrazvučni dijagnostičar, za portal wday.ru.

Šta otežava porođaj?
Sindrom policističnih jajnika, hormonski poremećaji - PCOS je bolest koja pogađa 5-10 procenata žena. Mnoge male ciste se formiraju u jajnicima, a to povlači za sobom mnoge probleme, uključujući neplodnost. A ako i dalje uspete da zatrudnite, onda višak androgena utiče na tok porođaja: kod žena sa hormonskim poremećajima, materica je obično gusta, grlić materice je mali. Obično specijalisti unapred pripremaju buduće majke sa takvim problemima za porođaj: od 36. do 37. nedelje moguće da su im potebne dodatne terapije.

Dimenzije karlice - Širina kukova nema nikakve veze sa tim - govorimo o veličini unutrašnje karlice. Ako se radi o ravnomerno suženoj ili uskoj karlici prvog stepena, onda se proces porođaja prirodno odlaže: konfiguracija glave fetusa u ovom slučaju traje duže nego kod žene sa normalnom veličinom karlice, a teže je i za dete da se provuče kroz porođajni kanal.

Veličina ploda - Što je fetus veći, porođaj je teži. Naročito ako se veliku bebu rodi majka sa uskom karlicom: sa veličinom fetusa od, na primer, 3.900 grama, porođaj će najverovatnije biti dug i bolan.

Faza termina bebe - Trudnoća može biti donošena ili posle termina. U drugom slučaju, kosti glave bebe postaju guste, a to je preplavljeno povredama i za majku i za fetus. Zbog toga sada pokušavaju da dozvole porođaj kada trudnoća dostigne 40 nedelja. U ovoj fazi, veliki fontanel na glavi bebe još nije zatvoren. Kosti glave bebe postaju gušće do 42. nedelje trudnoće.

Prevremeno rođenje je posebno pitanje sa svojim nijansama. Takođe mogu biti ispunjeni rupturama perineuma i vagine tokom porođaja. Ali, po pravilu, zbog prevremenog porođaja, fetus više pati, a povrede pri rođenju su češće kod bebe. A majke, zbog činjenice da se deca rađaju male porođajne težine, retko pate od povreda i komplikacija tokom porođaja.

Kada glava fetusa velikog prečnika prođe kroz porođajni kanal, može doći do povrede. Otuda bebina intrakranijalna hipertenzija, povrede grlića materice i cerebralna paraliza. Dešava se da žene dođu i kažu da im dete ima cerebralnu paralizu, misleći da je urođena, a u stvari je često pogrešno vođenje porođaja.

Zbog toga je neophodno predvideti verovatnoću takvih situacija, unapred izračunati rizike za pacijenta: starost, veličinu karlice, veličinu fetusa, kako trudnoća napreduje, koje osnovne bolesti žena ima, uključujući hronične. I u zavisnosti od toga, pripremite ženu za porođaj.

Neočekivani rizici - Pored problema koji se mogu predvideti - kao što su veličina karlice i fetusa - postoje i nepredvidive komplikacije. Na primer, u trećem trimestru, krvni pritisak žene raste, a proteini se mogu pojaviti u urinu, plus otok. Takođe se dešava da se dva simptoma primećuju zajedno, na primer, visok krvni pritisak i otok. Sve su to veoma alarmantni simptomi.

Ako krvni pritisak poraste tokom porođaja, može doći do komplikacija: dete može razviti akutnu hipoksiju, uključujući abrupciju placente tokom porođaja, ako je pritisak zaista visok. Zbog toga se situacija mora stalno pratiti.

Dešava se i da žena koja nije bila pripremljena za porođaj iznenada uđe na odeljenje sa visokim krvnim pritiskom. U ovom slučaju postoji rizik od akutne hipoksije fetusa i abrupcije normalno locirane placente.

Ako se hirurški porođaj izvrši na vreme, onda će sve biti u redu, ali ako je u pitanju akutna hipoksija, to može dovesti do antenatalne (smrti fetusa tokom trudnoće) fetalne smrti.

Kako se zaštititi od komplikacija

Da biste sprečili da se sve ovo desi, morate redovno proveravati sledeće komponente:

  • arterijski pritisak
  • redovno uzimajte opšti test urina kako biste izbegli nedostatak proteina u urinu
  • pratiti povećanje telesne težine tokom trudnoće tako da ne prelazi
  • pratiti diurezu tako da je količina tečnosti koju žena pije i izlučuje približno ista
  • tako da nema otoka na nogama i rukama

Neophodno je unapred naučiti ženu da pravilno gura i sasluša babicu koja rađa bebu. Jer ako se žena ponaša spontano i ne posluša, onda može doći do teških ruptura perineuma. I veoma je korisno sprovesti psihološku obuku pre porođaja.

Takođe, da bi proces porođaja protekao nesmetano, neophodno je da se zdravljevagine održava pre porođaja. Ne bi trebalo biti zapaljenskih procesa, svi testovi i brisevi bi trebali biti urdni.

Ako se ovi problemi ostave bez pažnje, rizik od rupture perineuma, zidova vagine i grlića materice tokom porođaja naglo raste. Test brisa se obično radi oko 36. nedelje i na osnovu njegovih rezultata se propisuje ili ne propisuje lečenje ako je sve u redu.

BONUS VIDEO:

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

(Yumama/T.A.S.)