Ako vam ciklus nije redovan, imate akne po licu ili pojačanu maljavost, verovatno se borite sa stanjem koje se naziva sindrom policističnih jajnika. Veliki broj mladih žena danas ima ovaj problem, a on može uticati i na plodnost, ali i neke druge aspekte zdravlja.

Sindrom policističnih jajnika je vrlo često udružen sa insulinskom rezistencijom. Mnogi lekari smatraju da je sve to nastalo zbog genetike, autoimunih bolesti, ali i loših životnih navika.

Izdvajamo 5 stvari koje bi trebalo da znate o sindromu policističnih jajnika:

1. Da bi preporznali PCOS, lekari posmatraju tri znaka

Izostanak ciklusa. Ovo se kod mnogih žena koje imaju PCOS javlja. Mnoge žene imaju regularan ciklus, samo što on traje duže od 28 dana. Po izostanku ili dužini ciklusa može se prepoznati ovaj sindrom.

Akne, maljavost, višak u predelu stomaka. Androgeni su muški hormoni, ali ih imaju i žene. One koje imaju policistične jajnike imaju povišen nivo muških hormona, koji dovode do svih ovih problema.

Jajnici na ultrazvuku su policistični. Ginekolog na redovnom pregledu može primetiti da imate ciste na jajnicma. One su zapravo folikuli u kojim se nalazi jajna ćelija. Mnoge žene koje nemaju sindrom policističnih jajnika mogu imati jajnike koji deluju policistično.

2. Policistični jajnici mogu delovati i na druge aspekte zdravlja

Kod žena sa policističnim jajnicima postoji veći rizik za razvoj dijabetesa, bolesti srca i raka materice. Ipak, to nije veliki razlog za brigu, jer policistične jajnike možete držati pod kontrolom.

3. Ne možete izlečiti policistične jajnike, ali možete ih držati pod kontrolom

Obično žene sa ovim tipom hormonskih problema dobijaju terapiju. U nekim slučajevima se koriste kontraceptivne pilule, ali se većina žena šalje na test opterećenja glukozom (OGTT), kako bi se videlo da li postoji povišen insulin. Ako postoji, većina žena dobija metformin, lek koji se koristi kao terapija.

Izvan terapije, najvažniji je stil života, stoga žene sa policističnim jajnicima moraju da obrate pažnju na ishranu (koja mora da bude sa niskim unosom ugljenih hidrata), da budu fizički aktivne i da nemaju stresan život.

4. Ako pokušavate da zatrudnite, ne znači da morate koristiti lekove

Žene koje imaju policistične jajnike možda nemaju redovnu ovulaciju, ali svakako mogu da je imaju. Ako želite da zatrudnite, potrudite se da imate redovne seksualne odnose. Nemojte se oslanjati na datume i testove koji vam određuju plodne dane. Plodni dani traju nekih 6-7 dana, pa se potrudite da svake nedelje imate redovne odnose. Ukoliko prođe neko vreme, a vi ne uspete da ostanete u drugom stanju, u tom slučaju vam lekar može prepisati i neke lekove koji će podstaći ovulaciju.

5. Iako nemate redovnu ovulaciju, vi imate normalnu količinu jajnih ćelija

Žene se rađaju sa 2 miliona jajnih ćelija, a kada se pojavi prvi menstrualni ciklus, zalihe budu na nivou od 300 000 - 500 000. Bez obzira na stanje vaših jajnika, vi izbacujete jajne ćelije redovno. Zato ne brinite, imate vremena za trudnoću i možete sasvim normalno da zatrudnite. Važno je samo da pratite svoje telo i da imate zdrav životni stil.

izvor: yumama