Šta se dešava sa grlićem materice tokom porođaja

Poslednjih dana trudnoće grlić materice se skraćuje na jedan centimetar (uobičajena dužina organa je od tri do četiri cm) i menja svoj položaj. Ako je tokom trudnoće grlić materice bio usmeren blago unazad, onda se pre porođaja pomera u centar, direktno ispod glave fetusa, piše deti.mail.ru.

Kada je beba spremna za rođenje, materica počinje da se skuplja, a grlić materice, koji je do ovog trenutka bio zatvoren, počinje da se otvara. Prvo, istovremeno sa skraćivanjem grlića materice, otvara se unutrašnji, a zatim spoljašnji. Međutim, kod višeporodnih žena ovi procesi se odvijaju paralelno. Kada širina lumena dostigne 10 cm, počinje druga faza porođaja - prolazak bebe kroz cervikalni kanal.

Ne bi trebalo da pokušavate sami da ubrzate širenje grlića materice. Sve metode poznate ženama su ili neefikasne ili opasne.

Koliko je potrebno da se grlić materice proširi?
Koliko će trajati prva faza porođaja, teško je predvideti. Na brzinu dilatacije grlića materice utiču fizičke karakteristike porodilje, individualne karakteristike tela, broj porođaja u anamnezi, upotreba metoda za ublažavanje bolova i još mnogo toga. U proseku, potpuna dilatacija grlića materice traje od 8 do 12 sati, a u različitim fazama porođaja brzina povećanja lumena se razlikuje.

"Sve je veoma individualno", kaže akušer-ginekolog, kandidat medicinskih nauka Evgenia Beshmelnitsina za deti.mail.ru. Prema poslednjem protokolu, minimalna brzina dilatacije grlića materice je 0,5 cm/h i kod prvorotkinja i kod žena kojima ovo nije prvi porođaj.

Širina dilatacije grlića materice
Proces je postepen. Konvencionalno se razlikuju dve faze:

  • latentno, kada se grlić materice širi na 5 cm
  • aktivni – od 5 cm do pune dilatacije od 10 cm

Ponekad lekari navode širinu cervikalne dilatacije ne u cm, već u prstima. Dva prsta znače da je grlić materice spreman za aktivnu fazu porođaja, a četiri prsta označavaju punu dilataciju.

1-2 cm - jedan prst
Cerviks počinje da omekšava i priprema se za porođaj u 37-39 nedelja trudnoće. Do tog vremena, grlić materice je obično proširen za 1 cm, ali može proći još jedna do dve nedelje, a ponekad i više pre porođaja. Kada je proširenje 2 cm, žena, po pravilu, još ne oseća nikakve promene, ali su aktivne kontrakcije odmah iza ugla.

3-4 cm - dva prsta
Dilatacija od 3 cm je signal da je grlić materice fiziološki spreman za početak porođaja. Kontrakcije su i dalje bezbolne, ali posle nekoliko dana ili sati to će se promeniti. Četiri cm dilatacije je latentna faza porođaja. U ovoj fazi, žena već oseća umerene ili slabe kontrakcije. Ako je njihovo trajanje 20-30 sekundi, a interval 10-20 minuta, vreme je za odlazak u porodilište.

5-7 cm - tri prsta
Dilatacija od 5 cm je poslednja faza latentne faze. Kontrakcije postaju jače, češće, duže, javljaju se bolovi u donjem delu stomaka i leđima. U nekim slučajevima može doći do rupture amnionske tečnosti.

Lumen od 6 cm znači da je počela aktivna faza dilatacije grlića materice. U ovom trenutku žena je, po pravilu, već u porodilištu pod nadzorom lekara. U aktivnoj fazi porođaja, kontrakcije postaju intenzivnije, a njihova učestalost je najmanje tri u 10 minuta.

Vrhunac aktivne faze je dilatacija od 7 cm Kontrakcije su već jake i bolne, a materica se kontrahuje svaka 2-3 minuta. Trajanje kontrakcija je više od 40 sekundi.

8-10 cm – četiri prsta
Pri dilataciji od 8 cm, kontrakcije su i dalje bolne, ali još nisu na vrhuncu. Njihovo trajanje može biti do 60 sekundi, a razmaci između njih se mogu smanjiti na dva minuta.

Dilatacija od 9 cm znači da se približava druga faza porođaja, kada bebina glava već ulazi u karlicu.

Dilatacija od 10 cm se smatra završenom. Kontrakcije dostižu svoj vrhunac u bolu i intenzitetu. Beba je spremna da prođe kroz porođajni kanal, počinje druga faza porođaja, koja se završava guranjem i rođenjem bebe.

BONUS VIDEO:

Hana saznala da je trudna pred porođaj Tiktok/h.anviolet

(Yumama/T.A.S.)