Carski rez je veliki rez preko stomaka i materice tokom porođaja, koji se kasnije zatvara šavovima. Nakon operacije, vaše telo će početi da prolazi kroz proces zarastanja rana, koji će trajati nekoliko nedelja i meseci. Nekoliko dana vaš rez prolazi kroz inflamatornu fazu zarastanja rane. Iako su krvarenje ili jak bol možda prestali, područje ožiljka će izgledati malo promenjeno i natečeno. To znači da imuni sistem vašeg tela pomaže u zaštiti područja od infekcije. Vaš lekar može preporučiti ustajanje i kretanje ubrzo nakon operacije kako bi se sprečile komplikacije oko zarastanja rane.

2 nedelje nakon porođaja

Faza obnove zarastanja se dešava dve nedelje nakon porođaja kada telo proizvodi kolagen koji pomaže da novo tkivo raste u predelu rane. Nova koža se formira preko vrha tkiva, a ivice reza postaju zategnutije. Ožiljak može izgledati deblji, a rana postaje malo manja. Većina bolova oko reza carskog reza nestaje nakon prvih nekoliko dana. Međutim, možda će biti bolno ili osetljivo još nekoliko nedelja.

4 nedelje nakon porođaja

Ožiljak će se formirati, kako novo tkivo kože ponovo raste, koje može biti nešto manje od prvobitnog reza. Koža na ovom ožiljku je nova i neće biti jaka kao okolna. Područje reza na carskom rezu može da svrbi ili da izgleda rastegnuto, obezbojeno i sjajno nakon što krasta zaraste. Ožiljak će nastaviti da svetli kako zarasta i može skoro nestati u narednih godinu ili dve. Za neke ljude, međutim, ožiljci od carskog reza nikada neće potpuno izbledeti.

Zašto zarastanje ožiljaka carskim rezom ponekad traje duže?

Zarastanje ožiljaka carskim rezom zahteva vreme, jer je ovo velika operacija abdomena koja će zahtevati period oporavka. Koliko dugo je potrebno da se izleči može da varira u zavisnosti od nekoliko hirurških i ličnih faktora.

Vrste reza

Rezovi carskim rezom se obično prave horizontalno (nizak poprečni rez). Hirurg ponekad može napraviti vertikalni rez, iako je to retko. Vertikalni rezovi se obično ispostavljaju kao duži rezovi koji utiču na to koliko dugo je koži i trbušnim mišićima potrebno da zarastu, potencijalno stvarajući uočljiviji ožiljak.

Infekcija

Negde oko 2% do 7% žena koji su podvrgnute porođaju carskim rezom
mogu doživeti infekcije nakon operacije. Dobijanje infekcije može produžiti proces zarastanja rana. Ovo je verovatnije da će se desiti kod onih koje su:

 • Pušači
 • Uzmaju kortikosteroide
 • Imaju višak telesne težine
 • Nose blizance
 • Imaju dug rez
 • Izgubile su prekomernu količina krvi tokom operacije
 • Imaju deblje kožno tkivo

Odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite znake infekcije kao što su:

 • Rez koji je otvoren
 • Toplina ili crvenilo/promena boje oko mesta reza
 • Otok ili gnoj iz reza
 • Groznicu

Genetika

Vreme koje je potrebno vašoj koži da zaraste i kako ožiljak izgleda posle
toga delimično je zasnovano na genetici. Nekim lženama može biti da im ožiljak carskim rezom zarasta lakše i brže sa minimalnim ožiljcima, a drugima može biti potrebno i do dve godine da se zaleči. Pored toga, hronično zdravstveno stanje poput dijabetesa može uticati na brzinu zaceljivanja kože.

Tvrd ožiljak ispod carskog preseka

U retkim slučajevima, tvrda kvržica se može razviti ispod ožiljka carskog reza, što bi moglo biti ono što je poznato kao endometrioza ožiljaka . Ovo se može desiti kada tkivo endometrijuma raste izvan materice, unutar reza.
Endometrioza ožiljaka se nalazi na ili blizu ožiljka carskog reza. Verovatno ćete moći da osetite ili vidite masu ili izbočinu ispod kože. Ostali simptomi mogu uključivati otok i povremeni iscedak sa mesta reza. Zdravstveni radnik može hirurški ukloniti kvržicu ili predložiti druge hormonske tretmane.

Keloidni ožiljak (podignuti ožiljak) može se razviti nakon carskog reza. Ovi ožiljci mogu postati veliki, svrbeti, bolni i potrajati duže. Mogu se rešiti lečenjem od strane lekara.

Druge vrste bola u ožiljku carskog reza

Carski rez je velika operacija koja će uključivati bol i nelagodnost tokom faza zarastanja. Tokom prvih nekoliko nedelja nakon carskog reza, možete osetiti bol na i oko reza. Ova vrsta bola je često intenzivna i zahteva lečenje lekovima.
Neke žene mogu primetiti osećaj utrnulosti u ožiljku carskog reza, što je uobičajeno na mestima hirurških rezova. Ovo se dešava u prvim nedeljama nakon operacije, ali se može nastaviti tokom procesa zarastanja. 16

Iako je to retko, moguće je iskusiti druge bolne simptome na i oko mesta reza zbog endometrioze ožiljaka carskim rezom. Možda ćete osetiti osetljivost i nelagodnost u donjem delu stomaka. Bol endometrijuma carskim rezom se može dešavati redovno, ili se može pojačati sa vašim menstrualnim ciklusom.

Znaci da ožiljak carskog reza bledi

Vaš ožiljak od carskog reza će vremenom izbledeti i izgledati drugačije od početne rane. Kako zarasta, ožiljak obično postaje tanji i ravniji na koži. Njegova boja može da se promeni da bi odgovarala vašoj koži ili da izgleda svetlije od boje vaše kože. Ovo je faza remodeliranja, završna faza zarastanja i može trajati do godinu dana ili više.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Rađanje bebe carskim rezom TikTok/femometerlife