Izbor imena za dete je zadatak za sve buduće roditelje, ali št kada mama i tata nikako ne mogu da se dogovore? Baš o tome govori iskustvo jedne mame iz Rusije koje je objavljeno na portalu detstrana.ru:

"Napravila sam spisak imena za svoju decu mnogo pre nego što sam upoznala svog budućeg muža. Moj muž ih nije sve voleo... Imala sam nekoliko kriterijuma i provela sam dosta vremena prečišćavajući ovu listu u savršen skup od nekoliko opcija. Kada sam zatrudnela, desilo se neočekivano - sav moj dugogodišnji rad uopšte nije impresionirao mog muža, a on je jednostavno rekao "ne". Brzo smo otkrili da čekamo dečaka, dajući mu ime sa porodičnom istorijom. Ispostavilo se da je ovo odlična opcija - ne tako retka da bi pitali ponovo, ali dovoljno retka da bi se svi nepogrešivo setili o kojem detetu se govori.

Ali posle 3 godine, na ultrazvuku smo videli da čekamo devojčicu. Moj muž je ponovo odbio sve što sam predložila, a on je mogao samo da smisli Margarita. Ime je divno, ali mi se nisu svideli svi deminutivni oblici, a nisam od onih koji dete zovu punim imenom od rođenja ("Moja ćerka nije Sonja, već Sofija, zapamtite!") . Svi moji racionalni argumenti su jednostavno odbačeni.

Ovde sam smislila zanimljivu opciju - Vera! Ko može biti protiv Vere? Ime je istovremeno i slovensko i međunarodno, kratko, zvučno, dobro se slaže sa imenom starijeg brata, pa čak i sa prezimenom - bilo je savršeno! Ali moj muž opet je bio protiv! On je želeo da se dete zove Varja. I iako je postojala samo razlika od dva slova, za mene su one bile fundamentalne (a ono što me je najviše zasmetalo je to što su neki naši prijatelji već nazvali svoju ćerku Varja). Najviše me je uvredilo to što je glavni argument mog muža bila koleginica koja ga nervirala, a zvala se Vera.

Iako sam rekla da su sve Vere koje znam apsolutno divne, nije dolazilo u obzir. Ovako su protekli naši dani: - Vera? - Varja! Nakon svakog ultrazvuka: - Pa Varja! - Ne, Vera!!! Ipak, jedno smo uradili kako treba – uprkos nemogućnosti da se dogovorimo, nikada u diskusiju nismo uveli "navijače" ili bilo kakve drugarice ili bake, inače bismo se sigurno posvađali ne samo međusobno, već i sa onima oko nas.

U nemogućnosti da dođemo do kompromisa, odlučili smo da sačekamo i izaberemo ime nakon što pogledamo bebu. Nismo joj dali ime čim se rodila! I tako smo iznova, tokom nekoliko tmurnih novembarskih noći, uporno zurili u usnulu bebu, koja je u porodilištu iz dana u dan i dalje stajala pod imenom "devojčica".

Nije nam ništa padalo na pamet. Ne mogu da kažem da smo se posvađali i lomili koplja u korist jedne od opcija – samo smo bili zbunjeni jer nam odgovor nikad nije bio bliži. A onda smo pomislili: kad poraste, sama će odlučiti! Pa smo je nazvali Marija. Uprkos zajedništvu ove opcije (pravedno rečeno, oko nas je još više malih Maša nego Varja i Vera), izbor njenog pravog imena ostaje pred njom. Ona na kraju može biti marija, Maša, Maja, Maki, Manja, Mari... Ime Marija ima toliko divnih verzija i nadimaka, pa verujemo da će joj se jendo dopasti."

BONUS VIDEO:

Prevremeno rođena beba 1. rođendan TikTok/growingleoathome

(Yumama/T.A.S.)