Kako se telo menja tokom trudnoće, mogu se javiti bolovi u različitim delovima tela. Bol u kuku tokom trudnoće, poznat i kao bol u karličnom pojasu ili bol u lumbopelvičnom bolu, česta je pritužba među trudnicama. Postoji mnogo načina na koje možete da ublažite nelagodnost bolova u kukovima kod kuće, a koji su bezbedni i za vas i za vaše nerođeno dete. Uz to, ako ne nađete olakšanje pomoću kućnih lekova i bol ometa vaše svakodnevne aktivnosti, trebalo bi da kontaktirate zdravstvenog radnika.

Šta uzrokuje bol u kuku tokom trudnoće?

Bol koji se oseća u kuku tokom trećeg trimestra može biti tup ili oštar. Takođe se može postepeno razvijati tokom vremena ili se pojaviti iznenada. Može biti lokalizovan na jednom području, kao što je zadnji deo kuka, ali može se osećati i kao generalizovani bol u predelu karlice.

Mnoge stvari mogu doprineti bolu u kuku tokom trudnoće, uključujući:

Hormonalne promene

Dok telo prolazi kroz trudnoću i priprema se za porođaj, dešavaju se mnoge promene, uključujući nivoe hormona. Jedan specifični hormon, relaksin, uzrokuje da hrskavica i tetive u telu postanu fleksibilnije, tako da kada dođe vreme za porođaj, kukovi, zglobovi i mišići mogu lako da se pomeraju i istegnu da bi se prilagodili procesu. Oslobađanje ovog hormona može doprineti bolovima u kukovima tokom trudnoće kod mnogih žena zbog njegovog dejstva na zglobove, mišiće i tkiva u predelu karlice.

Bol u kuku u drugom tromesečju

U nekim slučajevima, bol u kuku se oseća tokom drugog tromesečja, sa početkom bola okruglog ligamenta. Ovo je oštar bol u kukovima.

  • Promene težine
  • Kada ste trudni, većina dodatnih kilograma dobijenih je u sredini tela. Ovo dodatno opterećenje može opteretiti karlični region, što dovodi do bolova u kuku.

Prolazna osteoporoza

Prolazna osteoporoza je retko stanje koje karakteriše privremeni gubitak gustine kostiju u butnoj kosti (gornja butna kost). Uzrok nije dobro shvaćen. Neka istraživanja teoretiziraju da se razvija zato što, kako fetus raste, koristi više kalcijuma koji majka dobija ishranom i suplementacijom, što bi moglo uticati na zdravlje kostiju trudnice. Može se javiti tokom trećeg trimestra trudnoće. Bol se razvija jer gubitak kostiju u gornjem delu butine može dovesti do problema sa zglobom kuka. Osim bolova, trudnice mogu imati i poteškoće sa hodanjem ili kretanjem između sedećeg i stojećeg položaja. Iako gubitak koštane mase može izgledati ozbiljno, prolazna osteoporoza tokom trudnoće obično se povlači sama od sebe nakon što se beba rodi.

Pritisak išijadičnog nerva

Išijadični nerv je najveći nerv u telu koji počinje u donjem delu leđa i deli se, protežući se niz zadnjicu i u obe noge. Nerv igra ulogu u pokretljivosti, a kada osoba razvije išijas, može doživeti napade bola i teškoće pri hodanju, stajanju ili trčanju. Bol u kuku tokom trudnoće može se razviti zbog išijasa zbog fizičkih promena u telu. Tokom trudnoće, materica raste kako bi napravila prostor za fetus, što dovodi do dodatnog pritiska na išijatični nerv. Taj dodatni pritisak izaziva bol. Prema istraživačkim studijama, otprilike 1% trudnica će doživeti bol zbog pritiska išijatičnog nerva.

Položaji koje treba izbegavati

Položaj u kojem spavate može da igra ulogu u razvoju bolova u kuku tokom trudnoće, posebno kada se približavate poslednjim nedeljama. Spavanje na boku, posebno, vrši veći pritisak na zglobove kuka i može dovesti do bolova.

Loše držanje

Veliki deo težine dobijene tokom trudnoće nosi se u prednjem i srednjem delu tela. Zbog toga može biti izazovnije držati kičmu u ravni, što dovodi do pogrbljenosti i lošeg držanja kako bi se lakše upravljalo dodatnom težinom. Dodatni pritisak na kukove zbog prevelikog naginjanja napred može izazvati bol u kuku tokom trudnoće.

Vežbe i istezanje

Vežbe i istezanje koje stabilizuju karlični deo mogu pomoći u ublažavanju bolova u kukovima kod nekih trudnih. Ove vrste vežbi ili istezanja se fokusiraju na jezgro i kukove. Joga i pilates su opcije malog uticaja koje pomažu u ublažavanju bolova u kukovima tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da je pilates korisna vežba tokom trudnoće jer može pomoći u jačanju mišića oko zgloba kuka i jezgra, poboljšavajući ravnotežu karlice i bol. Mnogi programi vežbanja fokusirani na principe joge i pilatesa imaju mali uticaj, ali ne bi sve trebalo da sprovode trudnice. Pitajte svog lekara pre nego što nastavite sa novim programima vežbanja kada ste u nedoumici.

Pravilno držanje i mehanika tela

Održavanje pravilnog držanja je ključno tokom trudnoće, i iako je izazovno zbog dodatne težine koja se nosi, to se može učiniti da se poboljša bol u kuku. Za bolje držanje možete:

  • Nosite anatomske cipele tokom trudnoće.
  • Šetajte što češće možete (i ako vam to dozvoljava vaš lekar).
  • Budite svesni svog držanja i prevrnite ramena unazad i dole kada primetite da se pognete.
  • Takođe možete uložiti u pojas za stomak kako biste podržali leđa, kukove i karličnu regiju tokom trudnoće.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde spavaju bebe u Škotskoj TikTok/bethaniesdiary