Oporavak od carskog reza ima svoj određeni tok. Potrebno je da prođe neko vreme da biste se potpuno oporavili, a evo šta može da pomogne da malo ubrzate i olakšate sebi oporavak. 

Usporite

Carski rez je operacija i važno je da se nakon toga pazite, da ne podižete ništa teže od svoje bebe u prvih nekoliko nedelja. Potrudite se da se ne naprežete previše i da svaki slobodan trenutak iskoristite za odmor, koji je veoma potreban vašem telu.

Pridržavajte stomak

Generalno ne bi trebalo da kijanje, kašljanje, smejanje mogu ikako da utiču na vašu ranu od carskog reza, ali će vama možda biti prijatnije da blago pridržite stomak u ovim situacijama.

Pijte dosta tečnosti

Tokom porođaja se izgubi mnogo vode, pa je važno da je nadoknadite, a unošenje dovoljno tečnosti je od koristi i za dojenje.

Ustanite u roku od 24 sata

Važno je da ustanete iz kreveta u prvih 24 sata nakon carskog reza, mada će vam to svakako reći i medicinske sestre, koje će vam i pomoći pri prvom ustajanju. Prvo ustajanje ume da bude bolno, ali ćete se nakon toga osećati bolje jer će se pokrenuti rad creva i poboljšati cirkulacija.

Ne preterujte u kretanju

Kretanje posle carskog reza je preporučljivo, ali u nekoj razumnoj meri. Izbegavajte da se previše zamarate i da se krećete uz i niz stepenice.

Zdravo se hranite

Potrudite se da se hranite što je zdravije moguće jer će to pomoći i vašem varenju i smanjiće šanse da imate problem sa zatvorom. Takođe, ako dojite, to iscrpljuje vaš organizam, pa je i stoga važno da se dobro hranite.

Brinite o mentalnom zdravlju

Posle porođaja se svi toliko fokusiraju na fizički oporavak, da se zapostavi ona druga strana, a to je mentalno zdravlje. Bejbi bluz i postporođajna depresija su realni i ne tako retki, zato brinite o sebi. Ako se osećate loše, tužni ste i imate utisak da vas taj osećaj preplavljuje, najbolje bi bilo da popričate sa stručnim licem.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/N. Z.)