Koliko god da se pripremamo za porođaj, uvek postoji neizvesnost, posebno kada je reč o prvom iskustvu. Porođaj je individualna stvar, nekome prođe lako, a neko se suočava sa teškoćama. Ipak, postoje neke stvari o kojima mnoge mame ne pričaju.

7 stvari o porođaju o kojima žene često ne govore naglas - šta nećete čuti od prijateljice:

1. Možda ćete osetiti mučninu i povraćanje
Ko bi rekao da možete povraćati tokom porođaja? I to će biti u redu. Ništa neobično, nema patologije. Samo mučnina i povraćanje. Mnogi ljudi za ovo saznaju tek kada se nađu u porodilištu. Postoji nekoliko uzroka mučnine, Parents.ru.

Prvo, to može biti uzrokovano epiduralnom anestezijom. Zbog epiduralne, može doći do naglog pada krvnog pritiska – hipotenzije. Ovo može dovesti do mučnine i povraćanja. Drugo, povraćanje i mučnina mogu početi zbog bola koji osećate. Treće, ovo stanje može biti izazvano previše ručka ili večere u prvoj fazi porođaja. Iz tog razloga, da bi se smanjila verovatnoća ove vrste nevolja, na samom početku trudova, ako osetite glad, bolje je ograničiti se na laganu užinu. Kada počne aktivna faza porođaja, više ne možete da jedete, možete samo da pijete i po mogućnosti samo vodu.

2. Možda ćete početi da cvokoćete zubima
Otprilike polovina porodilja se obično žali na groznicu i cvokotanje zubima tokom porođaja. Ovo se ne dešava zato što vam je hladno. U stvari, telesna temperatura tokom porođaja može čak porasti za 1-2 stepena, zbog čega bi žena, naprotiv, trebalo da se oseća vruće. Tačan razlog zašto se žena naježi i zubi joj cvokoću nije poznat, ali nedavna istraživanja ukazuju da uzrok može biti nekompatibilnost krvne grupe između majke i fetusa.

"Tokom porođaja, male količine krvi fetusa ulaze u krvotok majke", kaže Henri Klafolc, lekar, profesor akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard u Bostonu. "Istraživanja pokazuju da ako postoji nekompatibilnost krvne grupe između majke i deteta, na primer, majka ima krvnu grupu A, a dete krvnu grupu B, onda majka može da oseti jezu i drhtanje.

Za praćenje otkucaja srca fetusa, kardiotokografija (CTG) se snima tokom porođaja. Mnogim porodiljama je ova procedura izuzetno nezgodna, jer se senzori postavljaju na matericu koja se već bolno skuplja. Međutim, CTG je neophodan kako bi se na vreme primetila hipoksija fetusa i proverila aktivnost kontrakcija - ako je niska, onda će lekar početi da stimuliše porođaj.

3. Moguća je defekacija na porođajnom krevetu
Dok beba prolazi kroz porođajni kanal, vazduh se izbacuje iz anusa, pa budite spremni da malo gasa pobegne. Verovatnoća ovog scenarija se povećava sa epiduralnom anestezijom, koja parališe analni sfinkter. Još jedan neprijatan neželjeni efekat porođaja je defekacija direktno na porođajni sto ili porođajni krevet.

"To je zbog ograničenja u prostoru", kaže Ariana Šoles-Daglas, lekar, šef grupe za trudnoću sa visokim rizikom u medicinskom centru Merci u Baltimoru. "Kada bebina glava prođe kroz porođajni kanal, ona vrši pritisak na rektum, koji se spljošti i njegov sadržaj se istiskuje." Nema potrebe da brinete o ovome. Akušeri su sve ovo su videli više puta i tretiraju sa razumevanjem i smirenošću.

4. Možda niste svesni svojih postupaka
Tokom porođaja, posebno ako se javlja bez ublažavanja bolova, možete iznenada da vrištite, plačete ili psujete svog muža ili doktora. Akušeri priznaju da neki pacijenti počinju da se ponašaju potpuno nepredvidivo i ne mogu da se kontrolišu. Ne brinite: to je samo reakcija na bol i opšti umor. Hormoni takođe mogu biti krivi, jer porođaj izaziva promene u nivou estrogena i progesterona, slično teškom predmenstrualnom sindromu.

Ako izgubite kontrolu nad sobom, nemojte se uznemiriti. Lekari i medicinske sestre su navikli na takve reakcije.Ali ako i dalje želite da zadržite kontrolu nad svojim postupcima i emocijama, morate se ozbiljno pripremiti. Veruje se da žene koje pohađaju časove porođaja ostaju mirne tokom porođaja češće od onih koje to ne čine.

5. Vaš mozak se može isključiti.
U žaru trenutka, možda ćete zaboraviti sve što ste naučili na časovima porođaja. Sve tehnike disanja i samoanestezije tokom porođaja mogu ostati negde tamo, u tajnim udubljenjima vašeg mozga, koji sada odlučno odbija da vam bude pomoćnik. Možemo se osloniti samo na prirodu i akušere. Možda je u takvim situacijama partnersko rođenje dobra opcija. Pod uslovom da se mozak vašeg partnera nije ugasio još ranije pri pogledu na ono što se dešava. Mnoge žene nakon porođaja ne mogu da se sete nijednog detalja onoga što se dogodilo.

6. Možda nema ljubavi na prvi pogled
Nemojte se uznemiriti ako ne osetite veliku sreću kada prvi put držite svoje novorođenče . Upravo ste prošli kroz naporan posao, potrebno je vreme da se oporavite. Pokušajte da dojite svoju bebu, a zatim neka medicinska sestra brine o njemu kako bi vam pružila priliku da se odmorite ili spavate.

7. Porođaj je težak i za tate
Porođaj može biti težak i za tatu. Zapravo, bip monitor koji neprestano daje čudne signale, tobogan emocija, krvi i opšteg okruženja – ne može svaki čovek da izdrži sve ovo.

Lekari priznaju da su ponekad prinuđeni da traže od muškaraca da napuste prostorije. Videti ženu u teškim bolovima može uznemiriti muža, što zauzvrat čini ženu još nervoznijom.

Ako se od vašeg muža zatraži da napusti porodilište, recite mu da je moglo biti i gore: "Jedan otac je izgubio svest dok se njegova žena rađala", priseća se akušer Hajnrih Klapholc. "Jadnik je slomio nogu pri padu i morao je da bude hospitalizovan."

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)