Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 (neprijatnih) iznenađenja na porođaju

Možda vam ovo drugi nisu hteli reći, ali mi mislimo da je bolje da znate kako vas ništa ne bi iznenadilo na porođaju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rađanje je jedno od najveličanstvenijih iskustava u životu žene. Međutim, tok i ishod samog porođaja zavise od mnogih faktora. To su, pre svega, opšte stanje porodilje - telesno zdravlje i psihološka spremnost, potom od karakteristika porođajnog kanala, ploda i posteljice, kao i od snage kontrakcija materice i ostalih mišića porodilje.

Sigurno ne zamišljate porađanje kao fantaziju, ali je iznenađujuće šta sve možete da očekujete na stolu za porođaj...

Neugodne telesne funkcije

● Drhtavica i cvokotanje 

Veliki procenat porodilja se žali na drhtavicu, cvokotanje i škrgutanje zubima. Međutim, te pojave nisu uzrokovane hladnoćom, naprotiv - temperatura vašeg tela čak može da poraste za stepen-dva tokom porođaja, čineći da osećate vrućinu. Još uvek se ne zna šta tačno dovodi do pomenutih manifestacija, ali najnovije studije ukazuju na inkompatibilnost krvi. Naime, stručnjaci za ginekologiju i akušerstvo sa Harvard Medical School u Bostonu smatraju da tokom porođaja mala količina krvi fetusa (fetalne krvi) pređe u majčin krvotok. Istraživanja su pokazala da, ako postoji nepodudarnost krvne grupe između majke i bebe (na primer, vaša krvna grupa je A, a vaše bebe B), majka može da se trese, da ima drhtavicu, čak da dobije groznicu. Osim toga, drhtavica može da bude jedna od nuspojava epiduralne anestezije, ponekad uz zvonjavu u ušima i vrtoglavicu.

● Povraćanje

Porodilje najčešće povraćaju za vreme prvog porođajnog doba, što je uglavnom neželjeni učinak analgetika (lekova koji se koriste za smanjenje bolova). Prema rečima anesteziologa, jedan od razloga zašto se to događa je i epidural, koji može da izazove hipotenziju, odnosno nagli pad krvnog pritiska (rani znak za to je mučnina i povraćanje). Zbog toga se veoma često proverava krvni pritisak i porodilje i deteta. Ali, do povraćanja može da dođe i ako niste dobili epiduralnu anesteziju - bilo zbog bola kojeg doživljavate, ili kao rezultat hrane koja je ostala u vašem želucu (probava se obično zaustavlja za vreme porođaja). Da biste sveli mogućnost povraćanja na minimum, jedite samo laku hranu kada se pojave znaci koji ukazuju da je porođaj blizu.

● Glad

U nekim slučajevima ćete biti jako gladni, jer ne možete da jedete dok čekate na porođaj (u našim bolnicama ne dozvoljavaju da porodilja jede tokom aktivnog porođaja).

● Možete da se upiškite

Čak oko 85 odsto žena iskusi nekontrolisano mokrenje tokom procesa rađanja!

Kegelove vežbe Nakon konsultacije sa vašim lekarom, oko nedelju dana nakon porođaja možete početi da radite Kegelove vežbe. To će pomoći oporavku mišića karličnog dna i sprečiti eventualni spad materice, a takođe i kasnije tegobe sa mokrenjem.

To se dešava prilikom prolaska bebe kroz mišićni deo porođajnog kanala, pri čemu se zbog pritiska bukvalno "gura"  urin iz tela (fekalne materije, takođe). Niko vam neće zameriti, stoga nemojte da trošite energiju na osećaj stida.

Jedino je važno da se koncentrišete na to kako ćete da donesete na svet svoju bebu.

Posle porođaja unosite dovoljnu količinu tečnosti kako bi sprečili infekciju zbog zastoja urina. Naime, oko 20 do 30 odsto žena neposredno nakon porođaja (kao i prvih nekoliko dana posle njega) ima tegobe u vidu otežanog mokrenja ili nemogućnosti kontrole mokrenja.

● Gasovi

Kada se beba spušta kroz porođajni kanal, potiskuje se vazduh iz anusa (otvora rektuma, završnog dela debelog creva) - stoga se psihički pripremite na moguću „kanonadu“ gasova. Proizvođenje neprijatnih zvukova je naročito moguće ako ste imali epiduralnu anesteziju, koja izaziva utrnulost analnog sfinktera (mišića „zatvarača“). Tu ne može ništa da se učini, ali ne brinite - lekari, medicinske sestre i babice su se sa tim već mnogo puta suočili. 
Inače, ukoliko vam je urađen carski rez, osoblje će vas za vreme boravka u bolnici pitati da li ste imali gasove. To je veoma važno, jer su gasovi dokaz da su creva proradila.

● Možete da se ukakite

Bez obzira što ste podvrgnuti klistiranju pre porođaja (ispiranju creva), to u nekim slučajevima neće moći da zaustavi stolicu. Pored jakih kontrakcija, drugu porođajnu fazu prati i osećaj napinjanja, kao da imate nagon na stolicu. To je znak da beba dobro napreduje, da se spustila, pošto taj osećaj izaziva pritisak njene glave na nervne završetke debelog creva.

Kod "guranja" koristite iste mišiće kao i kod obavljanja velike nužde, a budući da beba probija sebi put kroz porođajni kanal, pritisak na rektum dovodi do izbacivanja sadržaja creva. Međutim, ne brinite. Medicinsko osoblje će vas očistiti i neće ništa prokomentarisati, tako da će vam biti lakše. 

● Modrice

Zbog jakog napinjanja u toku druge faze porođaja, oči mogu da budu zakrvavljene (dešava se da beonjače budu potpuno krvave), čak da se pojave modre fleke („šljive“) ispod očiju.

Razlog tome je pucanje kapilara usled naprezanja, koje takođe može da bude praćeno i tačkastim modricama na obrazima, kao i crvenim pegama na koži vrata i grudi. Zbog toga je veliki značaj pravilnog disanja tokom porođaja (pre svega kontrolisani izdisaji). Ali, ne brinite, modrice nestaju u roku od nekoliko dana.

● Znojenje

S obzirom da kontrakcije mogu da potraju nekoliko sati, sigurno ćete se dosta znojiti za to vreme, a znoj može da bude neugodnog mirisa - zbog dejstva hormona. Doduše, to može da vas očekuje i neposredno nakon porođaja. Nagli gubitak estrogena ponekad uzrokuje noćno znojenje, koje može da potraje nekoliko nedelja.

● Krvarenje

Logično je da će biti krvi tokom porođaja, ali i neposredno nakon njega, čak i posle carskog reza! Zid vaše materice mora da zaceli nakon odvajanja posteljice, a vaši krvni sudovi reaguju na visok nivo hormona.

Krvni ugrušci koji se, eventualno, izbacuju - mogu da budu veličine manjeg limuna ili teniske loptice. Ali, nekada se desi da se mišići materice ne grče (kontrahuju) kako treba, što može da dovede do odliva, odnosno do obilnog krvarenja iz mesta gde je bila prikačena placenta. Odliv može da nastane i usled lošeg tretiranja vaginalnog ili cervikalnog cepanja. Na sreću, to se retko događa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica