Novorođena beba uglavnom sisa i spava. U budnom stanju, zdravo novorođenče može da bude mirno i relaksirano, ili budno i motorički vrlo aktivno, ili budno uz plač. Kad je gladna, beba snažno plače, pri čemu njena bradica često podrhtava, što je fiziološka pojava. U toku dubokog sna, diše ravnomerno. Ali, kad sanja ili se budi, diše neravnomerno, nekad sa kraćim pauzama. Povremeno dolazi do trzaja tela i ruku, uz širenje prstića, naročito kao reakcija na jak zvuk ili vibracije poda. To je normalno, mada bebu koja je imala ocenu na rođenju manju od osam, a često se trza bez vidljivog razloga - ipak treba da pregleda lekar. Kijanje u ranom uzrastu uglavnom nije znak prehlade, već refleksna aktivnost podstaknuta nekim spoljnim stimulusom (na primer, jakom svetlošću).  

Beba se uneredila - treba je presvući

Zaprljani deo tela se prebriše mokrom pelenom - od polnih organa prema čmaru. Nikako ne treba raditi obrnuto, da se crevne bakterije ne bi unele u mokraćne puteve.

Koje pelene koristiti?

Mogu da se koriste pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu, svejedno je. Međutim, važno je pravilno povijanje - treba da bude onoliko široko koliko beba sama drži raširene nožice kada je gola. To znači: dve tetra pelene, presavijene na polovinu dužine i četvrtinu širine, i odozgo švedska pelena. Ili: uz telo pelena za jednokratnu upotrebu, zatim jedna tetra, i jedna švedska pelena, kao u prethodnom slučaju.

Da li bebu prepovijati pre ili posle podoja?

Na to pitanje je teško dati odgovor. Sa jedne strane, beba bljucka kad se prepovija nakon podoja. Ali, sa druge strane, ako to radite pre podoja, bićete nervozni dok je prepovijate ukoliko ona vrišti gladna, umesto da je opušteno mazite - što ona naprosto obožava. Takođe, mnoge bebe imaju stolicu u toku podoja, pa ih je posle opet potrebno presvući da se ne bi ojele. Možda je iz tog razloga bolje bebu presvlačiti 15-20 minuta posle podoja... ali, pažljivo, da ne povrati.

Koliko često treba kupati bebu?

Beba se, po mogućstvu, kupa jednom dnevno (cela, uključujući i pranje kose), bez obzira na pupak. Jedino se ne potapa u kadicu sa vodom sve dok se pupak ne osuši, da se ne bi inficirao, već se to obavlja pod mlazom vode. Beba se drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dole, sa leđne strane, i istim putem sapunja i ispira. Temperatura vode treba da bude prijatna za ruku (oko 37 stepeni - probati laktom), a temperatura prostorije za vreme kupanja od 26 do 28 stepeni. Pre oblačenja, delovi tela koji su izloženi vlazi se namažu zaštitnom bebi kremom (pregibi: iza ušiju, oko vrata i predeo ispod pelena).

Šta sa pupkom?

Sve dok pupčani patrljak ne otpadne i rana ne zaraste, potrebna je dezinfekcija jednom dnevno (posle kupanja) povidon jodid rastvorom, preko koga se stavlja suva sterilna gaza. Ukoliko niste sigurni, zovite patronažnu sestru da vam to demonstrira. U slučaju da primetite  crvenilo kože oko pupka, istog dana se javite pedijatru. Ne sipajte u pupčanu ranu ništa osim joda, dok lekar ne vidi o čemu se radi.

Novorođenačka žutica

Naročito je česta u prvim danima života, kao posledica nedovoljnog unosa tečnosti. Unos vode ne smanjuje količinu žutog pigmenta bilirubina, ali smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Međutim, višak se ne izlučuje mokraćom, jer nije rastvorljiv u vodi, već stolicom - pod dejstvom određenih faktora iz majčinog mleka. Zato je bolje da se «žuta» beba često doji, nego da se poji vodom. Napominjem da u retkim slučajevima nastaje žutica pod dejstvom nekih materija

Da li beba može da spava u krevetu pored majke?

Može, pod uslovom da majka nije preterano gojazna, da ne uzima sredstva za umirenje, i da se otac sa tim slaže. Kada čvrsto zaspi, beba može da se polako prenese u krevetac. U svakom slučaju, ne bi trebalo nikad ostaviti bebu da se uspava plačem. Najlakše se uspava u majčinoj blizini.

Vremenom ćete naučiti da razumete bebin plač, koji nije uvek isti. Ako je opšte stanje deteta koje često plače - dobro, sve je u redu. Ali, ako beba «nije dobro», menja ponašanje, ne budi se da sisa, ili je preterano razdražljiva - obratite se lekaru, možda je nešto boli.

Koliko bi beba trebalo da napreduje u telesnoj masi?

Novorođenče u prvoj nedelji života normalno gubi 5-10 odsto porođajne mase, koju nadoknađuje najdalje do navršene treće nedelje. Sa mesec dana, obično dobija 400-700 grama, ali i ako dobije samo 200-300 grama, ne treba ništa dodavati, već popraviti način dojenja. Tek ukoliko su sve druge mogućnosti iscrpljene, uvodi se dohrana adaptiranom mlečnom formulom, ali to isključivo treba da odredi pedijatar!

Neke bebe dosta bljuckaju. Ako lepo napreduju, to ne zahteva nikakvo ispitivanje, već samo dobro podrigivanje u uspravnom položaju po završetku podoja, kao i ležanje sa uzdignutim uzglavljem (podmetanjem rolne peškira pod dušek). Za razliku od bljuckanja, povraćanje u mlazu je znak nekog problema. Ukoliko se javlja više puta u toku dana, treba se obratiti pedijatru. Česta pojava je i štucanje nakon podrigivanja, mada to bebi uopšte ne smeta, a i spontano prestaje.

Koliko često beba treba da ima stolicu?

Ukoliko je na prirodnoj ishrani, ne povraća i mirna je između podoja, zdrava beba može da ima stolicu posle svakog obroka. Međutim, to može da bude i ređe, pa čak i da «preskoči» sedam dana, bez ikakvih posledica. Ali, ako vrišti, ima napet stomak i povraća u mlazu, odnesite je lekaru.

Izgled stolice je promenljiv, često zavisi i od majčine ishrane. Tako, veća količina kisele ili ljute hrane koju je majka konzumirala, može da izazove proliv kod bebe, ili kiselu stolicu koja stvara ojed. Mama treba da prilagodi ishranu (lakša hrana, mlečna, supe i slično), pa će sve da se vrati u normalu. Ojed će da nestane ako se redovno maže bebi kremom, po mogućstvu onom koja sadrži cink, a ako je koža oštećena, pomoći će jednoprocentni rastvor eozina.

Zelena stolica može da znači glad, infekciju (kada je smrdljiva i sadrži sluz, pa i krv), ili beba u terapiji dobija preparate gvožđa. Žuta stolica, koja dugo stoji u peleni, pozeleni pod dejstvom vazduha.

Inače, beba na prirodnoj ishrani ima zlatnožutu, gromuljičastu stolicu, dok je kod beba na veštačkoj ishrani stolica maslinastozelena, pastozna ili tvrda. Da se ovo poslednje ne bi dešavalo, bebu koja se hrani isključivo formulom treba povremeno napojiti prokuvanom vodom ili bebi čajem.

Crveni trag na peleni

Kod beba oba pola, mokraća može da bude obojena crvenkasto, kao posledica nakupljanja uratnih soli. To nije patološka pojava i ne smeta detetu, a spontano prolazi. Kod neke ženske novorođenčadi, crveni trag na peleni može da potiče od nakupljanja sukrvičasto-sluzavog sekreta u vagini, koji predstavlja jednu od reakcija na trudnoću, a bezazlena je i prolazna pojava.

Inače, reakcije na trudnoću su posledica prelaska majčinih hormona iz posteljice u bebin organizam. Najčešća reakcija je uvećanje mlečnih žlezda (kod oba pola) - iz kojih katkad može da se iscedi beličast sadržaj (što, inače, ne treba praktikovati). Otok je tvrd, a ponekad praćen crvenilom, koje je znak početne infekcije. Novorođenčetu treba samo staviti obloge od troprocentne borne kiseline na grudi, a ukoliko dođe do gnojenja (novorođenački mastitis) - obavezno konsultovati pedijatra ili dečjeg hirurga.

Šta ako je beba vruća?

Izmerite joj temperaturu tako što ćete vrh toplomera, koji ste prethodno istresli i namazali bebi kremom, nežno ugurati u bebin čmarić. Držite ga u tom položaju sve dok se živa u njemu ne zaustavi. Normalna rektalna temperatura je do 37,5 stepeni. Preko toga, beba je ili pretopljena ili bolesna. Ako joj temperatura padne nakon što je raskomotite i napojite, a pritom izgleda potpuno zdrava, verovatno je bila pretopljena. U protivnom, treba da je pregleda pedijatar.

Ako mama ima povišenu temperaturu?

Treba naći razlog. Ako su upaljene grudi, beba ne samo da sme, već i treba da sisa, kako bi prekinula zastoj mleka. Jedino u slučaju da mleko sadrži gnoj, treba ga baciti, a bebu hraniti iz zdrave dojke ili formulom, dok se majka ne izleči. U ostalim situacijama, majka sme da doji i pod temperaturom, ako se ne oseća jako loše. Ukoliko je prehlađena, treba prilikom podoja da nosi masku na licu, kako infekcija ne bi prešla na bebu. Ipak, njeno mleko sadrži i antitela koja bebu dodatno štite od infekcije.

Kada beba može da se iznese napolje?

Beba može u šetnju čim se osuši pupak, ako je spoljna temperatura preko 15 stepeni i ako nema vetra. Nakon šest nedelja života, ona ima potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa može u šetnju i na temperaturi ispod nula stepeni ako je lep, stabilan dan, bez vetra.

Da neiskusne roditelje ne bi hvatala panika, dobro bi bilo da se još pre rođenja deteta informišu o nezi i ishrani bebe, najbolje u školama za roditelje, koje postoje pri mnogim domovima zdravlja. Mamama će svaki pedijatar toplo da preporuči da nakon porođaja budu sa bebama u sobi (takozvani bebi frendli program). Tako će mnogo lakše naučiti da ih doje i neguju, a steći će i samopouzdanje, koje je od neprocenjivog značaja za dalje samostalno odgajanje deteta. Bebe su u tom slučaju mnogo mirnije, jer gotovo da i nema problema sa dojenjem, a o kupanju i presvlačenju i da ne govorimo.

Ipak, ako na neko pitanje ne znate odgovor, pozovite dežurni centar, čiji su telefonski brojevi utisnuti na listu za novorođenče, koji dobijate prilikom otpusta iz bolnice. Iskusno osoblje danonoćno rešava vaše probleme - besplatno, i vrlo uspešno.

Bebi krmeljaju oči

Ispirajte ih sterilnim tropostotnim rastvorom borne kiseline i očistite sterilnom gazom (svako oko posebnom) - od spoljašnjeg ugla ka unutrašnjem (ka nosu). Ukoliko ovaj tretman ne daje rezultate, nakon dva-tri dana se obratite lekaru.

Beba povraća krv!?

Najpre pogledajte svoje bradavice. I najmanja ranica (ragada) može da bude uzrok isticanja krvi, koju beba posisa sa mlekom, a nešto kasnije izbaci iz želuca, bez ikakvih posledica. Ako su bradavice u redu, možda je krv ipak bebina, pa se treba obratiti lekaru. 

Koliko često novorođenče treba da sisa?

Odgovor je: kad god poželi, i danju i noću. Ako se ne budi samo, treba ga probuditi nakon tri-tri ipo sata, a bebu telesne mase ispod tri kilograma i češće. Beba koja lepo sisa, ne traži da pije vodu, jer dovoljno tečnosti dobija kroz mamino mleko, čak i kad je vrućina. Voda se daje bebi samo ako je dehidrirana i ako je na veštačkoj ishrani.

Koju vodu možete da date bebi?

Bebi može da se da prokuvana i nezaslađena vodovodska voda, niskomineralna i negazirana flaširana voda, kao i specijalna voda za pripremanje mlečnih formula. U pogledu prokuvavanja flaširane vode, pridržavajte se uputstva proizvođača, a ako ga nema - prokuvavajte je pre svake upotrebe. U međuvremenu je držite u frižideru. Bunarska voda se ne preporučuje za bebe.

Prim dr Maja Skender, pedijatar