Tokom trudnoće i porođaja, jedina misao (budućih) mama je da sve prođe dobro i da beba stigne bezbedno na svet. Međutim, kada prođe malo vremena posle porođaja, većina majki počinje da razmišlja i o gubljenju kilaže.

Možete da smršate posle porođaja i bez držanja dijeta, ali ono što svakako treba da imate na umu je da svom telu date vremena. Uradilo je veliki posao time što je donelo novi život na svet i tokom trudnoće je promenilo oblik, da bi beba bila bezbedna i da bi joj bilo udobno. Sada, nakon porođaja, vrlo verovatno imate strije, nekoliko kilograma više nego ranije, a mislili ste da će i to nestati čim stigne beba.

Ne brinite, moguće je da se rešite trudničkog stomaka, ali je potrebno malo vremena i posvećenosti.

Šta se dešava sa posleporođajnim stomakom

Prirodno gubljenje na kilaži. Kada se porodite, izgubićete oko šest kilograma zbog tečnosti, placente, ali i bebine kilaže, pošto će sve to "izaći" iz vašeg stomaka. Već u prvoj nedelji nakon porođaja ćete verovatno izgubiti još kilograma, ali će vam stomak, vrlo verovatno, još uvek izgledati kako da ste trudni. Ne brinite, to je normalno, jer je i stomaku i materici potrebno vreme da se vrate u prvobitnu veličinu. Može da se desi da već nekih šest nedelja posle porođaja izgubite kilograme koje ste dobili u trudnoći, posebno ako dojite bebu.

Dojenje pomaže u mršavljenju jer dojilja troši oko 500 kalorija dnevno samo dok hrani svoju bebu tj. proizvodi mleko za nju.

Ako i godinu dana nakon porođaja imate stomak, ne brinite. Nije lako navići se na novu životnu ulogu, a za skidanje stomaka je potrebno vreme. Uostalom, tu ulogu igraju brojni faktori, poput toga da neke žene imaju elastičniju kožu, pa se ona brže vrati u prvobitno stanje.

Razdvajanje stomačnih mišića odnosno dijastaza je stanje koje pogađa mnoge trudnice, a dešava se zbog toga što se materica prošiti i razdvoji stomačne mišiće. To može da utiče na izgled stomaka, tj. da on deluje izbačeniji. Ukoliko imate dijastazu, znajte da je potrebno vremena da se mišići vrate u prethodno stanje. Pomoći će da posle porođaja ne podižete teške stvari, ne radite intezivna istezanja abdomena, kao i da ne sedate previše brzo. Budite nežni prema svom telu i potražite savet stručnjaka, koji će vas uputiti u vežbe namenjene baš lečenju dijastaze.

Šta pomaže u mršavljenju nakon porođaja

Trening. Vremenom će se stomak koji je ostao posle porođaja sam smanjivati, ali vežbanje, kada vam doktor kaže da to smete, svakako će pomoći. Počnite od hodanja, a zatim postepeno uvodite trening, poput trčanja i vežbi za celo telo.

Hranite se zdravo. Kao što je bilo važno da jedete zdravo u trudnoći, trudite se da takav režim održite i posle porođaja. Osećaćete se bolje, a unećete i sve važne nutrijente koji su posebno važni ako beba pije vaše mleko. Za posledicu će to imati i da ćete brže skinuti stomak.

Budite realni. Imajte na umu da su trudnoća i porođaj neverovatne stvari koje je vaše telo izvelo, a telu je potrebno vreme da se oporavi od svih tih promena. Dajte sebi vremena da se oporavite u prvim nedeljama nakon porođaja i ne obazirite se na priče mama koje maltene odmah nakon porođaja izgledaju kao da nisu ni bile trudne – to nije slučaj kod većine. Vremenom, ako budete fizički aktivni i budete zdravo jeli, vratićete se brzo na pređašnju kilažu i to bez mnogo stresa.

BONUS VIDEO:

Mama troje dece uspela da smrša 20 kg TikTok/ljodielm

(Yumama/N. Z.)