Kada se žena porodi misli da je kraj njenim kontrakcijama, ali greši. Mnoge se iznenade kada posle rađanja bebe osete kontrakcije, i to par dana posle. Ne brinite, to je apsolutno normalno, i vaše telo, kao i do sada, zna odlično šta radi.

Tokom trudnoće materica se širi, a pred sam porođaj je čak 25 puta veća nego inače. Posle porođaja, ona se ne vraća odmah u veličinu pre trudnoće već joj je potrebno vreme. Vraćanje, odnosno skupljanje materice radi na principu kontrahovanja mišića, odnosno kontrakcija koje možete osetiti u blažoj ili jačoj meri, zavisno od žene do žene.

Biće joj potrebno 4 do 6 nedelja da se vrati na staru veličinu, pa nemojte da brinete ako bolove u predelu materice osećate i nakon porođaja.

Kakve su kontrakcije materice posle porođaja?

U prva dva do tri dana kontrakcije su vrlo intenzivne. Primetićete i da su jače dok dojite bebu, ili neposredno nakon podoja. Za to je zaslužan hormon oksitocin koji se oslobađa tokom dojenja. Zapravo, dojenje ubrzava proces vraćanja materice.

Ovo nije razlog za brigu, ali može da bude neprijatno. Uglavnom podsećaju na menstrualne grčeve, i žene tvrde da su bolovi veći u drugoj ili trećoj trudnoći.

Dojenje, bolnica, mama, porodilja
Shutterstock Mama prvi put doji svoju bebu

Kako da ublažim bol?

Ukoliko imate jake bolove, obratite se medicinskom osoblju koje vam može pomoći tako što će vam dati lekove koji će umanjiti bolove, a neće uticati na dojenje i bebu. Nikada ne uzimajte lekove na svoju ruku, čak ni lekove koje ste koristili za menstrualne bolove, iako vam kontrakcije posle porođaja liče baš na tu vrstu bola.

(Yumama)