Vaginalno cepanje tokom porođaja, koje se nazivaju još i razderotine perineuma ili međice, nastaju kada bebina glava ulazi kroz vaginalni otvor ili je prevelika da bi se vagina rastegla, a dešava se i da je normalne veličine, ali se vagina ne rasteže lako. Razderotine mogu varirati od toga da utiču samo na kožu oko vagine do zahvatanja analnog sfinktera (razderotine trećeg i četvrtog stepena).

Kraljevski koledž akušera i ginekologa objašnjava da za cepanje trećeg i četvrtog stepena često nema jasnog razloga zašto se to dešava i nije moguće predvideti ga.

Međutim, verovatnije je ako:

  • Ovo je vaš prvi prirodni porođaj
  • Vaša beba ima preko 4 kg
  • Imate dugu fazu porođaja (faza tokom koje gurate bebu)
  • Rame vaše bebe se zaglavi iza stidne kosti (distocija ramena)
  • Imate instrumentalni vaginalni porođaj (uz pomoć vakuuma)

Ne postoji garancija da ćete moći da sprečite cepanje vagine tokom porođaja, ali neka istraživanja sugerišu, kako Mejo klinika ističe, da preduzimanje ovih koraka može smanjiti rizik od teških razderotina

Perinealna masaža tokom trudnoće

Od 35. nedelje nadalje, vi ili vaš partner možete koristiti svakodnevnu masažu međice dok se vaša beba ne rodi, što može smanjiti rizik od kidanja.

Ovo je posebno korisno za majke koje prvi put rode. Možete izabrati da zamolite svog partnera da vam pomogne u tome.

Saveti za masažu perineuma:

Topla kupka

Sedite u toplu kupku pre nego što počnete. Ovo vam može pomoći da se opustite pre masaže i olabavite mišiće oko perineuma.

Kratki nokti

Tkiva u vašoj vagini i perineumu su veoma delikatna. Uverite se da su vam nokti kratki kako biste sprečili grebanje kože ili bilo kakvu nelagodnost na tom području.

Udoban položaj

Tokom masaže morate biti opušteni, pa je važno da pronađete udoban položaj. Najbolje mesto za obavljanje ove masaže je u krevetu. Poduprite se jastucima da poduprete leđa i savijte kolena.

Lubrikanti

Koristite lubrikant kao što je ulje vitamina E, bademovo ulje ili maslinovo ulje.

Nežna masaža

Nežno masirajte donju polovinu vagine pokretom u obliku slova U 2-3 minuta. Ponovite ovo 2-3 puta.
Ponavljajte svakodnevno ili kada je moguće. Može proći nekoliko nedelja svakodnevne masaže pre nego što primetite više elastičnosti u predelu perineuma.

Položaj rađanja

Vaš zdravstveni radnik će raditi sa vama kako biste mogli da se porodite u izabranom položaju. Položaj klečeći ili na sve četiri, ležeći na boku može biti od koristi i smanjiti težinu kidanja.

Topla obloga

Vaš zdravstveni radnik može nežno staviti toplu kompresiju (jastučić, ili gazu) na perineum dok bebina glava rasteže perinealno tkivo. Ovo može pomoći da se smanji ozbiljnost kidanja.

Porođaj 'na ruku'

Vaš zdravstveni radnik može podržati vaš perineum dok se vaša beba rađa. Ovo se zove ručna perinealna zaštita ili 'ruka na rođenju'.

Ručna perinealna zaštita može se obezbediti u bilo kom položaju porođaja, osim u vodi ili na porođajnoj stolici.

Koristi se samo kratko, tokom porođaja vaše bebe i može pomoći u smanjenju težine kidanja. Vaš zdravstveni radnik takođe treba da radi sa vama kako bi osigurao da imate spor i kontrolisan porođaj.

Kako izgleda ušivanje međice, čitajte u tekstu: BABICA PODELILA VIDEO KAKO IZGLEDA UŠIVANJE MEĐICE

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako izgleda prirodni porođaj TikTok/medco111