Sve majke će se složiti, prvi obrok posle porođaja je božanstven! Zašto je to tako? U telu se događaju određene promene koje izazivaju žudnju za nekim namirnicama. Mame su gladne, imaju pojačan apetit, a neke namirnice im se posebno jedu.

Nedavno je internetom postala viralna fotografija majke koja jede sendvič neposredno nakon porođaja. Fotografija je postala viralna s razlogom: skoro svaka majka može da se poveže sa fotografijom i intenzivnom željom za određenom hranom odmah nakon porođaja.

Na portali Mother.ly mame su pisale koji je bio njihov prvi obrok nakon porođaja koji im je posebno prijao, a rezultati će mnoge iznenaditi:

  • Pirinčana kaša i pasulj
  • Biftek - srednje pečen
  • Losos
  • Kozice
  • Pica
  • Sendvič
  • Glazirane krofne
  • Pomfrit
  • Suši
  • Cezar salata sa piletinom
  • Sendvič sa pršutom i sirom
  • Špagete sa prilogom od pire krompira
  • Domaći kolači

Ali jedno je sigurno, šta god pojedu nakon porođaja, prvi obrok će biti preukusan! U nastavku pročitajte tri razloga zašto volimo prvi obrok nakon porođaja.

1. Stres izaziva glad - trudnoća i porođaj mogu biti stresni!

Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormonstresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, telo povećava brzinu kojom se obrađuju ugljeni hidrati i masti; to čini kako bi osigurao da imamo dovoljno energije da se nosimo sa stresnom situacijom u kojoj se nalazimo. Naše telo i dalje misli da treba da budemo u stanju da "pobegnemo od medveda". Rezultat ovakvih signala i pojačanog stresa, sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, a posebno želimo da jedemo masti i ugljene hidrate, piše Miss7MAMA.

Dakle, ovo možemo povezati sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali je istovremeno i veoma stresna: počev od brige da li će sve biti u redu, čekanja, velike liste obaveza itd. Prema istraživanjima, skoro 80% žena oseća određeni stepen nervoze. o porođaju. a svi ovi faktori mogu dovesti do povećanog stresa. Sam porođaj donosi visok nivo stresa – briga da li će sve proći kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno uzbuđenje zbog konačnog susreta sa svojom slatkom bebom, sve to doprinosi većem nivou kortizola.

2. Određena hrana nas čini srećnijim!

Naučnici su otkrili da određena hrana može stimulisati lučenje serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to dešava je jedenje hrane koja sadrži aminokiselinutriptofan, a viši nivo triptofana olakšava našem telu da stvara i koristi serotonin. Evo nekoliko namirnica sa visokim sadržajem triptofana — i dok ih budete čitali, primetićete neke sličnosti sa gornjom listom omiljenih obroka posle porođaja:

  • Losos
  • Meso
  • Jaja
  • Orašasti plodovi
  • Mleko
  • Pasulj
  • Spanać
  • Crna čokolada

Naša tela su pametna i tačno znaju šta im treba! Ovo je jedan od razloga zašto se dešava emocionalno jedenje. Kada smo tužni (ili ljuti ili pod stresom), naše telo pokušava da nam pomogne tako što žudi za hranom koja bi nam mogla pomoći da se osećamo bolje.

3. Želimo ono što ne možemo imati
Većina zdravstvenih ustanova u Sjedinjenim Državama savetuje trudnicama da izbegavaju određenu hranu kako bi se smanjio rizik od unošenja opasnih bakterija koje bi mogle izazvati infekcije, a takođe često se preporučuje da se ne unosi šećer. Neke od namirnica na "listi izbegavanja" uključuju:

  • Neprerađeno meso
  • Sirova riba (kao suši)
  • Nedovoljno obrađeni sirevi
  • Slatkiši

Naša tela (i budimo iskreni, naše emocije) su dugo žudeli za ovom hranom tokom trudnoće, ali nismo mogli da je dobijemo - i upravo zato ih sada toliko želimo! Drage mame, slobodno isplanirajte taj prvi obrok nakon porođaja, zaista je više nego zasluženo!

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2