Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Stres tokom trudnoće može ostaviti posledice na dete': Psihijatar upozorava buduće roditelje

Da li stres utiče na plod, kako utiče uloga oca na bebu tokom trudnoće.. Na ova i mnoga druga pitanja odgovore daje psihijatar Mila Goldner-Vukov.

  Izvor: Foto: Printscreen / YouTube TV Hram

Psihijatar i specijalista za porodične odnose Mila Goldner-Vukov otkrila je šta je najvažnije za razvoj bebe u stomaku, kao i šta joj može škoditi.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Odnos između partnera tokom trudnoće je izuzetno važan za intrauterini razvoj deteta. Najveći stresovi tokom trudnoće su: sukobi sa partnerom, ako partner napušta porodicu, gubitak ili smrt partnera takođe, selidba, materijalni problemi i nedostatak podrške porodice porekla, posebno ako majka trudnice nije uz svoju ćerku. Psihijatrijski poremećaj kao što je depresija kod trudnice odražava se na pojavu depresije i kod budućih očeva, s tim što se depresija očeva pojavljuje u maskiranoj formi kroz njegovu iritabilnost, agresivnost, povlačenje i zloupotrebu alkohola."

Majčin stres se prenosi na dete

Svi stresovi sa kojima se majka nosi tokom trudnoće odražavaju se na dete i to na više načina. Kod majke dolazi do povišenja hormona stresa koji se prenosi na dete kroz posteljicu i izaziva poremećaje u funkciji hormonskog sistema deteta. Osim toga, kod deteta može doći do genetskih promena, koje u kasnijem životu deteta i odrasle osobe dovodi do pojave depresije, anksioznosti i osetljivosti na razvoj posttraumatske bolesti u slučaju traumatskih iskustava. Majka koja je u stresu slabije se vezuje za dete tokom trudnoće, što kasnije može dovesti i do problema u afektivnoj povezanosti deteta sa majkom.

"U trudnoći majka može biti zabrinuta oko porođaja, zdravlja deteta, ona može biti iritabilna i zahtevati više pažnje od svoga partnera. Ukoliko njen partner ne zna kako da se odnosi prema trudnici i ako je više preokupiran svojim strahovima oko gubitka slobode, karijere, nove uloge oca, onda on uskraćuje pažnju i podršku svojoj partnerki, što izaziva još veći nivo stresa sa posledicama za dete koje, bar tako kažu, sve pamti i to na nivou svoje telesne memorije."

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica