Posle porođaja, od ovog trenutka, vaš život više nikada neće biti isti. Sve se promenilo, sada je sve novo.

Ovaj dan je verovatno jedan od najradosnijih u životu svake žene. Njihov status se menja - više nisu trudne, nisu buduće majke, sada su majke! Žena prvi put razume šta su kontrakcije, šta je porođaj, prvi put oseti miris bebe, koja joj je stavljena na grudi i pred kojom se sav bol i muka povlači, rastvarajući se negde van porođajne sale.

Ali promene se tu ne završavaju. Majčino telo počinje da se obnavlja: ​​sada nema potrebe da nosite bebu, već da je odgajate. Ovo su novi zadaci sa kojima će mama sigurno izaći na kraj. Ali već prvog dana će doživeti još mnogo stvari koje joj se nikada ranije nisu dogodile.

1. Rođenje placente
Prvi plač deteta znači da majčin posao nije završen. Telo je provelo devet dugih meseci odgajajući ne samo bebu, već i placentu, organ koji je bio spona između majke i bebe, obezbeđujući mu sve što mu je potrebno za razvoj.

Posteljica se obično odvoji odmah nakon rođenja bebe i bez problema isklizne. Potrebno je bukvalno nekoliko sekundi. Ali postoje slučajevi kada se placenta pridržava materice, u kom slučaju je potrebna hirurška intervencija.

2. Sečenje pupčane vrpce
Lekari još uvek nisu sigurni da li beba oseti trenutak kada je pupčana vrpca presečena. Ali ako je beba već počela da diše, puls u pupčanoj vrpci je prestao da kuca, više nema potrebe za tim. Beba sada može sama da dobije kiseonik.

3. Ušivanje
Ovo se ne odnosi samo na one koji su imali carski rez. Mnoge majke prolaze kroz proceduru epiziotomije - kada naprave rez na perineumu kako bi beba mogla normalno da izađe. Epiziotomija se radi i kako bi se mami olakšao porođaj, a posle porođaja kreće ušivanje. Ali uz kompetentan pristup, ovo pomaže da se izbegnu veliki zdravstveni problemi: ako dođe do ruptura, teže ih je zašiti, a oporavak je duži i gori.

4. Prvo hranjenje
Beba se stavlja na dojku skoro odmah nakon rođenja. Ove prve kapi kolostruma su veoma važne za njegovo zdravlje, razbuđuju imuni sistem bebe i pružaju mu odličnu zaštitu. Pored toga, ovaj trenutak je veoma važan za uspostavljanje veze između majke i bebe.

Ova veza je sasvim posebna, ali morate znati da se majčinska osećanja ne bude uvek u prvim sekundama. Mnogima "automatski" prođe i do šest meseci - i tek tada se javlja ta bezuslovna ljubav.

5. Hormonalni bum
Prvi dan nakon porođaja je kao valjak za žensko telo. Nakon začeća, naše telo se obnavlja u novu realnost, tokom trudnoće se neprekidno prilagođava sve novim potrebama rastućeg fetusa, a tokom porođaja dolazi do još jedne hormonske eksplozije...

A to uključuje promene raspoloženja, emocionalne promene, a blagostanje može biti tako-tako. Telo je ponovo izgrađeno, ponovo se prilagođava potrebama bebe.

6. Ponovo bol
Dakle, porođaj je završen, ušiveni ste i odatle bi sve trebalo samo da bude bolje. Ali ipak, tokom prvog hranjenja počeće "druge kontrakcije" - materica se skuplja, a to je veoma bolno. Štaviše, nakon drugog rođenja senzacije su obično još teže. Na kraju krajeva, materica je, u stvari, ogroman mišić koji je nekoliko puta povećan u veličini.

Sada treba da se smanji na veličinu pesnice. Tokom hranjenja počinje da se proizvodi oksitocin, koji promoviše kontrakcije materice. Zato boli baš u ovom trenutku.

7. Uspostavljanje dojenja
Mnogi ljudi imaju poteškoća sa ovom tačkom. Na dobar način, svako porodilište bi trebalo da ima specijaliste koji će pomoći u organizovanju procesa, jer za dete nije izmišljeno ništa bolje od majčinog mleka. Ali često se sve učešće svodi na ravnodušan pogled i primedbu o pogrešnoj primeni.

Dakle, treba što češće stavljati bebu na dojku kako bi mleko izašlo. Ali u svakom slučaju, to će ići lakše ići tek trećeg dana nakon rođenja. Do tada će biti samo kolostruma, ali ovo je dovoljno ako i dalje češće hranite bebu. I to takođe može biti bolno.

8. Prvi odlazak u toalet
Generalno, samo ustajanje iz kreveta nakon porođaja može biti pravi izazov za majku. Sve boli, noge popuštaju, slabost... Malo ko može da se oporavi za nekoliko sati. Ali obično nemam snage ni da odem u toalet bez pomoći.

Ako je bilo suza ili epiziotomije, čak i mokrenje će biti veoma bolno. To je takođe zastrašujuće, jer mogućnost da zategnete stomak vas tera da drhtite iznutra. Pored toga, često mlade majke jednostavno ne osećaju potrebu za mokrenjem. Stoga, morate ići u toalet "za svaki slučaj".

9. Merenje pritiska
U više navrata. Ovo nije jedini test na koji porodilja mora da se podvrgne: pregled kod ginekologa, ispitivanje šećera u krvi ako je postojao gestacijski dijabetes, a kasnije i ultrazvuk. Svakog dana u porodilištu, mladu majku će pregledati ginekolog, čak i ako je porođaj protekao savršeno. I prvog dana, majci bi trebalo nekoliko puta izmeriti pritisak da bi se isključila moguća postporođajna preeklampsija.

Prvi signal ovog opasnog stanja je porast pritiska. Pored toga, ovaj simptom može upozoriti na mogući moždani udar i druge komplikacije.

10. Prva neprospavana noć i prvi napad panike
Sada ste u potpuno novoj fazi, spavanje pored vaše novorođenčete. Drugo, kako se sećamo, morate češće staviti bebu na grudi, poželjno svaka dva sata. Mnoge majke se uglavnom plaše da zatvore oči čak i na sekund, jer žele da stalno gledaju u dete. Panika je takođe uobičajeno stanje. Promena pelena, pranje, hranjenje - ne ide sve jasno i ispravno prvi put. Mnoge mame sebi govore - "Radim sve pogrešno". Ali za otprilike nedelju dana sve će se vratiti u normalu. Osim neprospavanih noći, biće ih još dosta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"POROĐAJ KOD KUĆE JE MOGUĆ, NIKADA NEĆU ZABORAVITI TAJ TRENUTAK!" Brazilac otkrio: Sve je krenulo od drugaričinog pitanja Kurir televizija