U cilju prevencije i sprečavanja akušerskog nasilja, mnoge mame su u Fejsbuk grupi "STOP akušerskom nasilju" podelile svoja negativna iskustva, a jedna mama ispričala je svoju priču sa teškog porođaja kako je iz porodilišta u Višegradskoj izašla kao invalid.

"Trudnoća mi je bila uredna, jedino što sam vukla lažne kontrakcije od sedmog meseca i na 3 nedelje odlazila na patologiju po 3 dana kako bi ispratili bebu i mene i odradili analize, za načelnicu odeljenja i sestre imam sve reči hvale.

Što nije slučaj sa drugim odeljenjima kad je usledio porođaj. Naime dve nedelje pred porođaj sam se otvorila 1 prst i dolazila sam na 2 dana na preglede gde 6 dana pred termin odluče da me ostave, pošalju u boks i odrade merenje karlice ctg i ulztazvuk, i konstatuju da je bebi glava visoko, a otvorena 1 ipo prst, za težinu bebe nisu bili sigurni jer im ne radi taj parametar u sred porođajne sale.

Spuste me na patologiju, gde moram da napomenem stvari nosim sama, niko se ni ne ponudi. Načelnica me je pri prijemu pregledala i napravila haos jer su me u porodilištu pogrešno izmerili i navodi da ja prirodno neću moći nikako da se porodim, zakazuju mi carskirez za 5 dana.

Noć pred carski oko 22h mi krecu kontrakcije na 3 minuta gde sam svaku predisala, ujutru me pregleda doktorka i šalje u porodilište da se odradi prirodan porođaj gde sam ja svima vikala kako ne mogu zbog mera i hoću svog doktora jer imam zakazan carski, on se posle 2 sata javio da me ipak vode u salu gde kreće moj horor.

Carski je odrađen, odvedena u šok sobu u kojoj imam osećaj da sam bila 3 minuta, a to je trajalo čitavih pola sata jer sam se onesvešćivala. Dežurna doktorka me tera da se napinjem, krv lije iz mene kao iz česme, ona me stiska po stomaku i pregleda ginekološki gde utvrđuje da mi se materica skupila kao kesa i da moram nazad u salu kako bi je izvadili, daju mi papir da potpišem, doktorka koja me je pregledala zabranjuje mom doktoru da me operiše i prisustvuje. Od bolova i straha ja sam vrištala dok me nisu uspavali, nakon toga u intenzivnoj moj doktor dolazi tek sutra, čučnuo je pored mene i plakao gde ja njega smirujem i tešim. Izvađena je materica, ja sam upala u hemoragički šok, imala preeklampsiju i primila 6 jedinica krvi.

Bolnica nije kontaktirala mog supruga da sam se ja porodila, iz milionitog puta je uspeo da dobije intenzivnu gde mu saopštavaju da sam dobro i beba je dobro, javiću se kad odem u sobu jer mi je zabranjen pristup telefonu bio, 24 sata u intenzivnoj i odlazak na treći sprat koji je blagi užas od higijene do osoblja sa sve doktorima.

Posle 3 dana odlučuju da me puste kući, ja spremna čekam otpust i dolazi doktorka koja me je operisala koja me ostavlja na odeljenju zbog povećanog crp-a gde sam sedela danima, a oni nisu radili nikakve analize dok suprug nije poslao mejl direktoru bolnice i posle sat vremena zaseda konzilijum i kreću sa analizama, i svi doktori koji su upleteni u moj slučaj ulaze u sobu i deru se na mene koji je problem mog supruga i mene pa moramo da budemo tako drski i bezobrazni. Trinaestog dana ja uspevam nekako da izvučem čistu posteljinu jer kad god sam tražila oni nemaju novu, a moja je skroz krvava bila.

Jedna od doktorki koja me je pregledala na ultrazvuku počela je da mi objasnjava šta mi se desilo na operacionom stolu i šta me čeka na dalje sa mojim telom i pita koji mi je doktor vodio trudnoću jer je on trebao da me uputi gde ona navodi - kako ja njemu nisam zanimljiva priča za Instagram pa ga je zato briga.

Inače, oni ne znaju zašto se meni materica nije kontrahovala, ja sam, kako kažu jedinstven slučaj. 15. dana sam izašla na svoju odgovornost gde su mi tog dana rekli kako sam zadobila Enterococ-u vaginalno i da je to zbog mog neodržavanja higijene gde sam haos napravila jer u čemu ja ležim danima, sramota.

Na otpusnoj listi mi nisu naveli terapiju a kad sam tražila doktore, sestra je rekla kako su svi otišli i izvinila se u njihovo ime i navela da sam donela dobru odluku i da izađem iz tog zatvora. I tako sam ja sa zdravom trudnoćom, sterilna, izašla kao invalid i osakaćena za ceo život bez objašnjena zasto.

Podrška za sve ženice koje su podelile svoje iskustvo, najjače smo bez ozbira na sve."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju Kurir televizija