Svetska zdravstvena organizacija predlaže da se rutinska ultrazvučna dijagnostika sprovodi samo tri puta u toku trudnoće. Prvi pregled radi se u periodu od 11. do 13. nedelje. Tada se grubo procenjuje bebina anatomija (oblik i položaj glave, ruku, nožica), kao i neki skrining testovi. Drugi pregled radi se između 23. i 25. nedelje, kada lekar detaljnije pregleda anatomiju ploda. Samo u pojedinim slučajevima beba zauzima nezgodan položaj što može otežati analizu.Sledeći ultrazvuk sprovodi se u periodu od 30. do 36. nedelje. Tada ginekolog procenjuje zrelost placente, količinu plodove vode i težinu ploda.

Ukoliko se radi o komplikovanojoj trudnoći, pregled ultrazvukom treba uraditi u 30-32. nedelji, a pored toga, neophodno je paralelno uraditi i dopler krvnih sudova. Često se poslednji ultrazvučni pregled odlaže do 35-36. nedelje.

Međutim u praksi je stvar drugačija, uglavnom ginekolozi preporučuju da se pregled ultrazvukom radi između pet do osam puta.

Odnosno da se nakon prvog ultrazvuka, on radi na četiri nedelje. Naravno svaka trudnoća je za sebe. Ukoliko se uoče neki problemi sa plodovom vodom, placentom, ukoliko je bilo prethodnih pobačaja ili trudnica ima nekih zdravstvenih problema vrlo je moguće da će se češće raditi ova vrsta pregleda. U situaciji da je trudnoća uredna, nekada se radi čak i manje ultrazvučnih pregleda.

Ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Pregled u trudnoći

Da li je ultrazvuk štetan za bebu?

Lekari će vam reći da nema razloga da se plašite posledica ovog pregleda. Ne postoje dokazi da je metod ultrazvučnog ispitivanja nekome naškodio. Stručnjaci za ultrazvuk, međutim, savetuju da se sa njim ipak racionalno postupa, tj. da se koristi samo onda kada je to neophodno, jer postoji strah da bi energija koju on emituje mogla da poveće temperaturu ploda. S obzirom na to da se o ovoj temi još polemiše, budućim majkama savetujemo da ispoštuju tri preporučena rutinska ultrazvučna pregleda – u tom slučaju, nema razloga za brigu o bebinom zdravlju.

Ultrazvuk, trudnoća
Shutterstock Ultrazvuk trudnice

Zašto se rade ultrazvučni pregledi u trudnoći?

Najčešće da bi se utvrdilo sledeće:

  • utvrđivanje trudnoće
  • ustanovljavanje veličine i starosti bebe po nedeljama odnosno po mesecima trudnoće
  • praćenje rasta i razvoja ploda tokom vremena
  • da bi se utvrdila višeplodna ili blizanačka trudnoća
  • Posmatranje materice,količine plodove vode i posteljice (placente)
  • da se prati položaj bebe (pogotovo pred porođaj kada je važno da beba bude postavljena glavicom ka dole).
  • da se utvrdi pol bebe

Ultrazvuk u trudnoći se može raditi preko stomaka ili vaginalno odnosno sondom.

(Yumama)