Povezanost između dremanja tokom trudnoće i telesne težine zdrave bebe bila je najjača među ženama koje su spavale 90 minuta pet do sedam dana u nedelji.

Da li ste trudni i stalno umorni? Nova studija konačno potvrđuje da je dremanje tokom trudnoće dobro za zdravlje deteta. Povezan je sa zdravijom porođajnom težinom i smanjenim rizikom od niske porođajne težine, piše Miss7MAMA.

Istraživači u Kini, gde je popodnevno spavanje uobičajeno, pogledali su podatke od preko 10.000 žena uključenih u studiju. U okviru studije, žene su odgovarale na pitanja o svojim navikama spavanja tokom trudnoće. U poređenju sa ženama koje uopšte nisu dremale, žene koje su dremale popodne najmanje sat i po imale su značajno manje šanse da rode bebu sa malom porođajnom težinom (2500 g manje), dok su žene koje su dremale za sat vremena takođe je imao manji rizik od beba male porođajne težine, ali tih dodatnih trideset minuta je skoro udvostručilo zaštitni efekat.

Sat i po dremke

Što više dremate, to je veza jača. Povezanost između dremanja i zdrave porođajne težine bila je najjača među ženama koje su prijavile da dremaju 90 minuta pet do sedam dana u nedelji.

"Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja je procenila povezanost između popodnevnog dremkanja i učestalosti popodnevnog spavanja tokom kasne trudnoće i rizika od niske porođajne težine", pišu autori studije. "Naši nalazi sugerišu da adekvatno popodnevno spavanje i učestalost popodnevnog spavanja za trudnice mogu smanjiti rizik od niske porođajne težine."

Ovo zvuči sjajno. Naravno, zdravoj porođajnoj težini doprinose i drugi faktori. Šta je najvažnije na šta buduće majke treba da obrate pažnju? Prethodna istraživanja su pokazala da su bebe majki koje su bile zdrave i imale zdravu ishranu imale sličnu porođajnu težinu u svim delovima sveta.

(Miss7MAMA/Yumama)

BONUS VIDEO:

Trik da trudnica nosi stare farmerke TikTok/stuartbrazell