Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SE VID POGORŠAVA U TRUDNOĆI: Suvoća, svrab, zamagljenost su najčešće promene, ali ovi simptomi mogu da budu opasni

Koliko su česte promene vida u trudnoći i da li su trajne.

 vid.jpg Izvor: Shutterstock

Promene hormona u trudnoći mogu da izazovu promene i probleme sa vidom, evo šta može da bude normalno i prolazno, a koji simptomi zahtevaju da ipak odete kod lekara. Na vid u trudnoći utiču dve stvari:

  • hormoni - nivo progesterona je nizak u ranoj fazi trudnoće da bi se tokom trećeg trimestra naglo povećao, i taj skok najviše utiče na to kako vidite. 
  • zadržavanje tečnosti u organizmu - najviše utiče na suvoću očiju, svrab i umor.

Jedno od glavnih promena je zadebljanje rožnjače što može da smanji oštinu vidu, tako da se trudnice često žale da im se vid pogoršao i da je izgubio oštrinu. Ovo se posebno odnosi ako nosite tvrda sočiva, zbog čega se preporučuje da u trudnoći koristite naočare ili meka sočiva. Još jedan zdravstveni problem može da utiče posebno na zamgljenost vida, a to je dijabetes, zbog povećanog nivoa šećera u krvi.

Sve navedeno je normalna pojava i ne treba da vas zabrine, jer nakon porođaja većina promena prolazi samo od sebe. Međutim ukoliko primetite ove simptome poželjno je da odete kod oftalmologa:

  • zamagljen vid koji traje duže od dva sata
  • glavobolje uzrokovane vidom
  • crne mrlje pred očima

Ovi znaci mogu da budu znaci ozbiljnih stanja u trudnoći zbog čega je najbolje da odete na pregled.

 oftalmolog.jpg Izvor: Shutterstock

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica