Kada žena sazna da je trudna sa blizancima, obično se pomešaju sreća i strah, i to je apsolutno normalno. Sama trudnoća se više kontroliše i od starta vodi kao visokorizična, a majke možda i najviše brine porođaj. Iako ste već rađale decu, nije isto roditi jednu ili dve bebe.

Blizanci su posebno iskustvo za celu porodicu, posebno za majku. Rađanje blizanaca nije tipično, ali postoje stvari koje možete da očekujete i da se na njih pripremite. Ali, ako vas bilo šta zanima, najbolje je da posavetujete sa svojim lekarom koji će vam na osnovu vašeg stanja i dati najbolje savete.

Položaj blizanaca tokom porođaja

Položaj blizanaca u materici će, kao i kod trudnoće sa jednom bebom, u velikoj meri odrediti način na koji će se rodite - vaginalno ili carskim rezom. Oko 40 odsto blizanaca u termini okrenuti su glavom nadole, u 30 odsto slučajeva jedna beba je okrenuta glavicom nadole, dok je druga karlično postavljena. Obe ove pozicije su prihvatljive za razmatranje vaginalnog porođaja.

Postoje i situacije kada je preporučljiv carski rez, na primer, kada su obe bebe karlično postavljene. Obično se to vidi na ultrazvuku i planira. Međutim, blizanci mogu da promene poziciju u igri, čak i tokom porođaja. Ovo se posebno odnosi na drugog blizanca, nakon što je prvi već rođen.

Veginalni porođaj blizanaca

Više od polovine blizanaca rodi se vaginalno. Dobra vest je da, iako imate dve bebe, morate samo jednom da se porodite.

Kada je grlić materice otvoren, svaka beba će imati svoju fazu guranja. To znači da ćete morati da stisnete dva puta, ali u većini slučajeva drugi blizanac se rađa mnogo lakše od prvog.

Prosečno vreme između rođenja prve i druge bebe uglavnom je oko 17 minuta.Međutim, sve dok monitor pokazuje da je druga beba dobro, nema razloga da se stvari ubrzavaju. Ponekad će lekar da vas stari na ultrazvuk kada se prva beba rodi, kako bi mogao da prati položaj drugog blizanca i da proceni kako je najbolje da se rodi.

Porođaj
Shutterstock Žena se porađaj, muž je podržava

Rađanje blizanaca carskim rezom

Iako blizanci povećavaju šansu za porođaj carskim rezom, manje od polovina njih se rodi na ovaj način. Iako će pozicioniranje vaših beba igrati veliku ulogu u ovoj odluci, postoje i drugi razlozi za carski rez, kao što je placenta previa, aktivni genitalni herpes i komplikacije porođaja.

Lekari će vam carski rez zakazati otprilike između 37. i 40. nedelje, a ako porođaj počne pre zakazanog termina, verovatno ćete morati da idete na hitan carski rez.

Period oporavka posle carskog reza kod blizanaca je generalno isti kao kod jednoplodnog rađanja.

Kombinovani carski rez i vaginalni porođaj blizanaca

Ponekad se dogodi da se jedna beba rodi vaginalno, a druga carskim rezom. Ovo je retko i javlja se samo u oko 4 odsto svih porođenih blizanaca.

Obično se to dešava kada postoji hitan slučaj sa drugim blizancom. To može da uključuje prolaps pupčane vrpce (kada pupčana vrpca izađe pre bebe, čime se prekida snabdevanje bebe kiseonikom), poprečni položaj ili abrupcija placente (kada se posteljica prerano odvoji od zida materice).

Operacija, carski rez
Shutterstock Lekari rade carski rez

Blizanci rođeni prevremeno

Više od polovine blizanaca će se roditi pre 37. nedelje. Ovo takođe može uticati na postupak porođaja. Razgovarajte sa svojim lekarom o održavanju adekvatne hidratacije, odmoru i ishrani kako biste se brinuli dobro i o bebama i o sebi.

Bez obzira na to kako vaši blizanci dođu na svet, budite spremni na iznenadnu promenu. Budite spremni na to da prihvatite pomoć kada vam se ponudi i odvojite vreme da dobro upoznate svoje male paketiće radosti.

(Yumama)