Jelica Trajković (29) iz naselja Ančika kod Leskovca je pre četiri godine na svet donela dva zdrava dečaka, blizance Viktora i Pavla, a sada, iz druge trudnoće rodila je još dva mališana, Uroša i Stefana. Obe trudnoće desile su se prirodnim začećem, a ginekolozi navode da su ovakvi slučajevi veoma retki, te da se rađanje dva para blizanaca istog pola događa jednom u 700.000 trudnoća.

"Nakon prvog porođaja sam mislila da više nikada neću rađati. Tada sam rodila muške blizance u 35. nedelji i imala sam velikih problema. Bila sam na carskom rezu. Međutim, kako su oni rasli, suprug Miloš, koji je vojno lice, i ja smo imali sve veću želju da dobijemo i treće dete. Moja velika želja je bila da to bude devojčica", priča ushićeno mama Jelica, i dodaje:

"Nismo mogli ni da sanjamo da ćemo opet dobiti blizance, i to - dečake. Kada smo otišli kod lekara, rekli su mi: 'Pa vi opet imate dva ploda!', a ja sam ostala šokirana. Svi su me čudno gledali kada se saznao pol beba. Tada sam imala osećaj da sam prava atrakcija u bolnici."

Blizanci
Shutterstock Blizanci

Jelica navodi i da je drugu trudnoću dosta bolje podnela, jer je već bila spremna i znala šta je čeka.

"Sinovi su mi stalno ljubili stomačić i prizivali braću. I ovog puta sam se porodila carskim rezom, i to na veliki praznik Preobraženje, a mališani su nekoliko dana bili u inkubatoru. U subotu smo izašli iz bolnice", kaže Jelica, i dodaje:

"Zbunjena san i srećna u isto vreme, a suprug je oduševljen, preponosan jer ima četvoricu sinova koji će jednog dana verovatno krenuti tatinim stopama. Mislim da je ovo nadoknada od Boga, jer smo bili u vezi od 2008. i nismo imali dece. Ja sam porasla bez oca i u životu mi je uvek falila ta očinska figura, a sada kraj sebe imam petoricu muškaraca."

Ističe i da je spremna za najvažniju životnu ulogu po drugi put.

"S prvim blizancima je u početku bilo teško, tu su bile neprospavane noći, samo sat vremena mirnog sna u krevetu, navijanje alarma kada ko treba da jede, da se presvuče. Čak sam u početku morala i da ih obeležavam jer su bili isti. Sve to me čeka opet, ali sam spremna. Kada su se rodili, znam da je bilo veliko slavlje u kući. Slavilo se tri dana, još toliko ćemo slaviti i sada."

Blizanci
Shutterstock Blizanci

Da ovakvi slučajevi zaista jesu retki, potvrđuje za Kurir i ginekolog prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front".

"Ovakvi primeri su retkost u opštoj populaciji, ali se dešavaju, kao što to vidimo iz ovog primera. Njihova učestalost jeste veća kod parova koji su u postupku vantelesnog oplodnje. Ne mislim samo na situacije kada im vratimo dva embriona nego je kod tih parova veća učestalost da se jedan vraćeni embrion podeli, pa imamo blizance", kaže prof. dr Mitrović Jovanović, i dodaje:

"U praksi sam imala zanimljivo iskustvo, isto kao i kod ovog primera. Par je imao dva puta po dva dečaka i kada su se rastali, a muž zasnovao novu porodicu, dobio je i sa novom ženom blizanace muškog pola."

(Yumama/Kurir)