Epiduralna analgezija je najpopularniji oblik medicinskih lekova protiv bolova za porođaj. Mnoge žene već od samog početka trudnoće odluče da će se porađati a epiduralom i drugi scenario ne mogu ni da zamisle.

Međutim, ovo nije uvek mudar izbor jer postoje brojni razlozi zašto ne biste trebalo da ga izaberete. Evo nekoliko razloga zbog kojih možda nećete moći da ga dobijete:

Uzimate određene lekove

Lekovi koje uzimate mogu da utiču na mogućnost da vas odbiju za epidural. Najveći problem su lekovi koji utiču na razređivanje krvi.

Krvna slika vam nije najbolja

ako imate nizak broj trombocita ili neka druga ostupanja u krvnoj slici, epidural za vas može biti rizičan.

Doktor ne može da pronađe mesto

Ponekad, zbog vaše težine ili problema sa leđima (posebno skolioze), može biti nemoguće da anesteziolog pronađe mesto gde treba da napravi ubod za epidural. Zbog toga će vas možda odbiti, a postoji mogućnost i da vam daju ali da ne radi.

Jako krvarenje

Ako imate jaka krvarenja, iz bezbednosnih razloga nećete dobiti epidural. Pošto mnoge žene imaju tendenciju da im se krvni pritisak smanji kada dobiju epidural, ovo može biti još opasnije kod žena koje i ranije imaju probleme sa niskim krvnim pritiskom.

Epidural, porođaj
Shutterstock Davanje epidurala pred porođaj

Imate infekcije u leđima

Nije pametan izbor da vam anesteziolog daje epidural kroz područje koje je inficirano. Može dovesti do toga da se infekcija proširi na kičmu, pa i na druge delove vašeg tela i da napravi ogromne probleme.

Anesteziolog nije tu

U brojnim bolnicama anesteziolog nije dostupan 24 sata već samo određenim satima, pa čak i određenim danima. Takođe, može se dogoditi i da jedan anesteziolog pokriva više odeljenja pa da bude zauzet baš kada je vreme da vama da epidural.

(Yumama)