Prema svetskim izveštajima, čak 61 odsto žena se odluči za epiduralnu ili spinalnu anesteziju tokom vaginalnog porođaja. I ovo je apsolutno opravdano jer se jačina porođajnog bola može porediti sa pucanjem 20 kostiju u telu istovremeno.

Epidural je lek protiv bola koji se kroz kateter ubacuje blizu kičme kako bi ublažio porođajne bolove.

Iako ga neke žene još uvek smatraju baukom i strašno se plaše iako to može da pomogne da porođaj prođe mnogo bezbolnije. Zbog toga su neke žene ispričale svoja iskustva, pa ako se spremate za porođaj, procenite da li je to za vas.

"Znala sam da je epidural nešto što želim čim sam saznala da sam trudna. Imam skoliozu pa je anesteziolog morao da mi ubada iglu i u levu i u desnu stranu kičme. Bilo je užasno. Morala sam da mirujem 15 minuta, a kontrakcije sam imala na svaka dva minuta. Kažu da zaboraviš sve trudove kada dobiješ bebu, ali to nije istina. Sećam se svakog detalja. Zahvalna sam epiduralu i ako bih mogla, zakazala bih je unapred za svoju sledeću trudnoću", rekla je Rosalin (37).

Porodilja koja je primila epidural
Shutterstock Porodilja koja je primila epidural

Majka Britani (24) opisala je svoje iskustvo na vrlo slikovit način:

"Dobila sam epidural 2016. godine i nije bilo tako strašno i bolno kao što većina žena priča. Da, mala cevčica vam se ubacuje blizu kičme preko ne tako male igle, ali to nije najgori deo. Dobijanje epidurala je kao da ste krpana lutka, a anesteziolog je lutkar. Osećate bockanje i bockanje, a cevčica se provlači niz leđa u početku, ali kada lek počne da deluje, osećate se kao da su konci na lutki presečeni, a ti plešeš kao Pinokio... figurativno, ne bukvalno. Ne možeš da se pomeriš kada primiš epidural..."

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Stefani je sa 34 godine primila epidural iako je mislila da je spremna da se porađa bez njega.

"Želela sam da se porodim bez epidurala ako je moguće, ali čim je počelo sve jednostavno sam shvatila da ne mogu. Nakon što sam bila u bolovima preko 30 sati, trebala mi je pauza. Najgori deo epidurala je utrnulost, mada ni injekcija iglom u leđa nije šala. Utrnulost je bila užasna jer sam osećala peckanje niz leđa. Tako je psihički teško, jer dok primate epidural sve vreme imate kontrakcije, ali morate da ostanete savršeno mirni. Trebalo je nekoliko minuta dok epidural nije počeo da deluje, ali za mene je sve što se istrpi bilo vredno onoga što sledi. Osećala sam olakšanje veoma brzo i nisam ponovo osećala bol, sve dok nije prošlo dejstvo posle porođaja. Pomoću epidurala sam konačno uspela i da zaspim posle duge noći u kojoj sam sve vreme gurala ne bi li s eporodila", kaže Stefani i dodaje da drugi put nije razmišljala puno:

"Sa svojim drugim detetom, čim sam primljena, tražila sam epidural jer sam znala šta da očekujem. Znala sam da mi je potrebno da "odmorim" pre nego što se moj život pomovo promeni."

(Yumama)